Nyitókép: körkép.sk/Kapusník Csaba

 

Kétnapos rendezvénnyel ünnepelték meg a helyi Csemadok 70. születésnapját Farnadon, mely alapításától kezdve nagyban hozzájárult a község kulturális életének alakításához, gazdagításához.

 

Az ünnepséget augusztus 9-én a Böjte Csaba által bemutatott szentmise nyitotta meg. Csaba testvér szent beszédében rámutatott a felvidéki magyarság egyik fő feladatára, miszerint mindenkinek fel kell használnia tehetségét a nemzet javára, s ami a legfontosabb, nem szabad hagynunk kialudni a lángot.

 

„Nagyon sokszor könnyen feladjuk álmainkat, elképzeléseinket. Ránk Isten egy feladatot bízott. Neked az a dolgod, hogy megszenteld környezetedet. Tanítsd gyermekeidet, szeretteidet! Próféta vagy, király vagy! Önmagadat, szeretteidet vezetnek kell az örök élet felé. Arra születtünk, hogy gyümölcsöt teremjünk, maradandó gyümölcsöt. És nagyon-nagyon fontos, hogy külön-külön egyenként is, meg közösségben is, mint felvidéki magyar. Válasszuk az életet, amit őseinktől kaptunk. Tovább tudjuk vinni? Hogy hol van a határ, az nem számít. Földjeinket meg tudjuk művelni? Templomainkat meg tudjuk tölteni imádsággal, jókedvű énekszóval? Iskoláink, óvodáink tele vannak kacagó, aranyos gyermekekkel? Merünk-e az élet mellett dönteni? Merünk-e egymás mellett dönteni? Merjük-e vigasztalni egymást?”

 

– fogalmazott prédikációjában az erdélyi ferences rendi szerzetes.

 hirdetes_810x300  

 

(fotó: Kapusník Csaba)

 

Az ünnepi műsorra szombat délután került sor, mely során többek között fellépett a Kis Nádas, a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Rozmaring Asszonykórus, a Tipegők és a Csibészek sulizenekar.

 

(fotó: Kapusník Csaba)

 

 

 

 

A jubiláló Csemadokot elsőként a farnadi polgármester asszony köszöntötte, aki emlékplakettel jutalmazta a szervezetet és annak jelenlegi elnökét, Nagyné Baka Ellát, a sok évtizedes kultúrateremtő és hagyományőrző tevékenységéért.

 

Csomor Vlasta polgármester asszony és Nagyné Baka Ella, a farnadi Csemadok elnöke. (fotó: Kapusník Csaba)

 

„A Csemadok farnadi alapszervezetének megalakulásakor volt, aki az égő fáklyát a kezébe vegye, a magyar népdalainkat, népszokásainkat előadja, megtartsa, anyanyelvünket továbbadja. (…) Felteszem a kérdést: Mi, az 1902-ben a farnadi Szabadság téren ünneplők utódai, a jogfosztottságot, a deportálást, a bujdosást is vállalók utódai mind itt vagyunk? Ma hányan visszük az égő fáklyát tovább a magyar iskolákban? Hányan borulunk le templomainkban, és dicsérjük Istenünket, hogy a mai napig megtartott bennünket. Büszkék lennének ránk őseink? Megtartottuk a templomot és az iskolát, az édes anyanyelvet? Remélem, többségében igen”

 

– hangsúlyozta beszédében az elnökasszony.

 

A felszólalók között szót kapott Kun Ferenc, a Rákóczi Szövetség alelnöke, Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke, illetve a Csemadok országos elnöke, Bárdos Gyula is, aki az összefogás fontosságát hangsúlyozta, hisz – mint utalt rá – együtt erő vagyunk.

 

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke. (fotó: Kapusník Csaba)

 

„Én arra kérném Önöket, és arra kérném valamennyi csemadokost, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy itt az Önök községében, itt az Önök megyéjében, az Önök vidékén, az Önök régiójában, a Felvidéken és bárhol, ahol mi, magyarok élünk, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy meg tudjunk maradni egyenes gerinccel magyarnak, hogy a következő generáció is tudja, hova tartozik”

 

húzta alá ünnepi beszédében Bárdos.

 

Az ünnepi műsor végeztével a nagyszínpad melletti sátorban Dunajszky Géza Európai Unióról, az európai integrációról szóló előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

 

Dunajszky Géza előadás közben. (fotó: Kapusník Csaba)

 

A kétnapos rendezvény során olyan neves zenekarok is felléptek, mint a Balkan Fanatik, a Zorall vagy a Kormorán. A szombati koncertek előtt Ihos József – művésznevén Kató néni – alapozta meg a jó kedvet.

 

A farnadi Csemadok e rendkívül színvonalas, tartalmas és precízen megszervezett rendezvényével ismét magasra tette a lécet. S hogy mi a siker titka? Török Alfréd (az MKP területi választmányának elnöke) helyszínen elmondott szavait kölcsönözve adható meg a válasz:  „Mindennek az alapja az együttműködés, ami Farnadon olyan, amilyennek lennie kellene más alapszervezeteknél is.”

 

Kapusník Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.