Nyitókép: Mede Géza

 

Húsz festőművész állította ki műveit a rimaszombati Ganevia galériában. Zömmel kezdők, akik összefogtak, csapatba álltak, hogy így haladjanak előre az alkotás terén. A kiállítók magját a Rimaszombati Aranymetszés Festő Klub alkotja, de a mostani kiállítás alkalmából csatlakoztak hozzájuk a Ceredi Művészeti Alkotótábor tagjai is Magyarországról.

 

A kiállítás kurátora is a Ceredből való Cene gál István. 

 

A kiállítást Habán Szilvia és Cene gál István nyitotta meg. A számos érdeklődőnek elmondták, hogy a mai tárlat tulajdonképpen három év munkájának az eredményét tartalmazza. Érdekessége, hogy a kiállítókat a harminc éve elhunyt Márai Sándor egy-egy gondolata ihlette meg festményük megalkotásakor.

 hirdetes_300x300  

 

A képek mellett a látogató is elolvashatja a hozzátartozó idézetet-gondolatot, hogy így könnyebben tudjon azonosulni a képpel. Elmondták, hogy Márai Sándor irodalmi és emberi nagyságából fakadóan az idézeteket, a gondolatait mára már nagyon sok ember megismerte. Így reményeik szerint a választott téma alapján az alkotók neve, műveik is könnyebben eljutnak a köztudatba. 

 

Habán Szilvia megnyitja a kiállítást

 

Érdemes felsorolni ennek a „dél-gömöri huszasnak” a nevét: Cene gál István, Borbás Barna, Balciarová Elena, Csomós Árpád, Gáková Andrea, Filep Irén, Habán Szilvia,, Hajnovics Márta, id. Hangácsi István, Keľová Irena, Popróči Dezider, Szepesi Erika, Csörgő Ágnes, Goldman Ilona, Egry Gábor, Erdélyi-Horváth Edit, Szabó Gábor, Gyebrovszki Tamás, Dr. Zsom Mariann, Németh György. Jegyezzük meg ezeket a neveket kedves olvasó, remélve, hogy később majd találkozni fogunk velük a hírnév emeltebb porondján.

 

Borbás Barna, a Rimaszombati Aranymetszés Festő Klub alapító tagja portálunknak a klubjukról beszélt:

 

„Négy éve alakultunk. Jó kis társaság ez, ma nyolc tagunk van. Művészeti, de főleg technikai vezetőnk Cene gál István a festészet technikájába, technológiájába, rejtelmeibe vezet be bennünket. Ránk figyel, terelget bennünket. Minden évben módját találjuk, hogy tábort szervezzünk, a „termékeinket” aztán kiállítjuk. Most itt vagyunk, kibővülve a ceredi kollégákkal. Szponzoraink nincsenek, önerőből dolgozunk.”

 

Borbás Barna az Aranymetszés klub alapító tagja alkotásával

 

A rimaszombati id. Hangácsi István az idősebb, tapasztaltabb generáció tagja szerint jó ötlet volt tematizálni a kiállítást:

 

„Az, hogy saját magunk választhattunk Márai gondolatot, már magában véve inspiráló volt. Úgy gondolom, hogy ezzel mindenki kedvére alkothatott. Nekem három festményem van kiállítva. A kiállítók csapata szerintem jó példája a barátságnak, nemzetközi összefogásnak a szlovák-magyar együttélésnek.” – mondja el lelkesen a művész.

 

id. Hangácsi István – Test a testen című művével

 

– Eladók-e, eladhatók-e a kiállított festmények? – portálunk praktikus kérdésére Habán Szilvia úgy válaszolt, hogy igen eladók a képek. 

 

„Amennyiben valakit érdekel, azt javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot a klubbal, vagy egyenesen a művészekkel. Velük egyezzen meg a képek áráról is.”

 

id. Hangácsi István műve

 

Portálunk megkérdezte a jelen levő Koós Pista rimaszombati festőművészt is, hogy látja a kiállítást egy tapasztaltabb festő szemszögéből?

 

„Tetszik. Nem vagyok ugyan tagja a klubnak, de kezdetektől figyelemmel kísérem a munkájukat és határozott haladást látok. Csak biztatni tudom őket, hogy folytassák így tovább, jó úton járnak.” 

 

A kiállító művészek

 

A kiállítás témájához kapcsoltan a szervezők Gundel palacsintával kedveskedtek a látogatóknak. A Gundel-palacsinta receptjét ugyanis a fáma szerint Márai Sándor felesége alkotta meg.

 

A kiállítás a Városi Művelődési Központ Ganevia termében október 8-ig tekinthető meg.

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.