Nyitókép: Twitter

 

Templomban éjszakázni? Igen, lehetséges. Az AFP ügynökség riportja szerint a hátborzongató élmények szerelmeseinek Angliában lehetőségük nyílik a templombérlésre és arra, hogy a középkori sírokon éjszakázzanak.

 

„Annak a gondolata, hogy valaki az örök álmát alussza alattad, felemelő érzés“

 

– magyarázza Kae Ono, miközben kicsomagolja a hálózsákját az Edlesborough-ban található középkori St Mary´s templomban.

 hirdetes_300x300  

 

Mi az a „champing”?

 

Kae, három barátja és Coco nevű kutyája az ún. „champing“ rajongói. A „champing“ kifejezés az angol „church“ (templom) és a „camping“ szavak rövidítéséből keletkezett. Az ún „templomi sátorozás“ a turistáknak élményt, az elhagyatott, régi templomoknak pedig plusz pénzforrást jelent. A St. Mary´s templomban egy éjszaka 50 fontba (57 euróba) kerül egy főnek.

 

A templomok megmentése érdekében létrejött egyesület – mely a St Mary´s is igazgatja – az elszállásolt vendégeknek fekhelyet és hálózsákot is kínál. A fekhely pedig nem más, mint az évszázadokkal ezelőtt eltemetett jelentős személyiségek sírja.

 

„Imádom ezt a helyet! Láttátok a fákat?“ – kérdezi Kae barátnője. „Később megnézhetjük Az ördögűző c. horrort, itt van nálam“ – magyarázta a harmadik diáklány.

 

 

A helyi hivatalok üdvözlik a kezdeményezést

 

A templomok megmentésére alakult egyesület 345 templomot igazgat, ebből 19-et Angliában és Skóciában éjszakai szállásként adnak bérbe. A templomokat a helyi hivatalokkal folytatott megbeszélés alapján választják ki. A hivatalok általában lelkesedéssel fogadják a kezdeményezést – mondta Neil Best, a program egyik értelmi szerzője.

 

A St Mary´s anglikán templomban már csak ritkán tartanak istentiszteleteket, ezért az alkalmi vendégeknek kevés szabályt kell betartaniuk. A szabályok egyike arra inti a templomban éjszkázó turistákat, hogy tartózkodjanak a hangoskodástól. Viszont a hangoskodással ellentétben a mértéktartó alkoholfogyasztás engedélyezett a templom berkeiben.

 

Neil Best elmondása szerint eddig semmilyen kihágás nem történt, a templomban éjszakázók tisztességesen viselkednek. A karitatív egyesület egyúttal garantálja, hogy a templom továbbra is a béke, a nyugalom és az elmélkedés helyszíne marad.

 

 

Kae Ono japán diáklány szerint a „champing“ nagyon érdekes dolog. „Azt csinálhatunk itt, amit akarunk. Például játszhatunk az orgonán“ – örvendezett.

 

Kínai csoporttársnője ateistának vallja magát, mégis szomorú dolognak tartja, hogy sok templom kihasználatlan. Véleménye szerint a „champing“-gal a templom egy újabb esélyt kap az életre, ugyanis embereket vonz az eddig elhagyatott épületbe.

 

 „Ez volt életem egyik legfélelmetesebb éjszakája, de jó értelemben“

 

– mondja a diáklány másnap reggel.

 

 „A különböző hangok és a mozaik ablakok éjszaka félelmetesek voltak. De vannak itt denevérek is, mert hallottuk őket“

 

– tette hozzá Kae.

 

HNonline.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!