Nyitókép: Kikötő Fb-oldala

 

Komárom városában az utóbbi években egyre több önszerveződésű kör, társadalmi és kulturális klub nyitotta meg kapuit a nagyközönség felé, hogy a szórakoztató ismeretszerzés felé vezesse a város, s a környék lakóit. A különféle polgári társulások, klubok közül az egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb az előző év szeptemberében indult  A Kikötő – Polgári Szalon. A nevezett társulás a kultúra,  a tudomány, valamint a közélet témaköreivel foglalkozik. 

 

Szervezésében az elmúlt esztendő folyamán összesen kilenc előadásra került sor, s valamennyi előadó a felvidéki, illetve magyarországi kulturális- és tudományos élet jeles alakjai közül került ki. Az érdeklődők találkozhattak a történet-tudomány,  a néptánc, népdaléneklés, mesemondás, a zene, a színművészet, költészet, politológia, újságírás, valamint a biológia kiváló tudósaival, előadóművészeivel, mestereivel.

 

A Kikötő – Polgári Szalon rendezvényeinek főszervezője Bödők Gergely, a budapesti Clio Intézet munkatársa, akit nem kevés szál köt Komáromhoz. Az általa szervezett összejöveteleknek a RÉV – Magyar Kultúra Háza ad otthont.

 hirdetes_400x285  

 

Eddig a sorozat jelentős részében teltházas közönség figyelte az tartalmas előadásokat. A legizgalmasabbak közé tartozott Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész professzor  Magyarország történelmével kapcsolatos előadása.   Az történészt a legjelentősebb magyar tudósok közt, az élvonalban rangsorolják.

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, ülés
Kép: Kikötő Fb-oldala

 

Hasonlóan nagy népszerűségnek örvendett  Berecz András  Kossuth-díjas  előadóművész és fia, Berecz István Aranysarkantyús néptáncos, akik mindketten népi hagyományaink megőrzésén, életben tartásán munkálkodnak.

 

Említést érdemel a előadás-sorozat áprilisi vendége Csányi Vilmos Széchenyi-díjas magyar tudós, biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, kinek fő kutatási területe az állati és emberi viselkedés. A humánetológus egyaránt foglalkozik az emberi és állati viselkedésmintákkal, lenyűgöző előadásmódjával kiválóan elszórakoztatta a teltházas közönséget. A felsoroltak mellett meg kell azonban jegyezni, hogy valamennyi előadó a maximumot hozta a saját szakterületéről.

 

Az előző évadnak megfelelően a 2019-es őszi rendezvény-sorozat is egy köztiszteletben álló személyiség előadásával vette kezdetét. A Kikötő – Polgári Szalon szeptemberi vendége Bagdy Emőke, egyetemi tanár,  pszichoterapeuta volt.

 

Bödők Gergely, az est házigazdája a rá jellemző alapossággal, kiváló kérdésekkel készült, most az ország egyik legelismertebb klinikai szakpszichológusa irányába. Így az est résztvevői sok mindent megtudhattak annak családi életéről, tanulmányairól, munkásságáról.

 

Kép: Kikötő Fb-oldala

 

Bagdy Emőke, egyetemi tanár mélyrelátása az emberi lélek szinte valamennyi bugyrát feltárja, és bensőnkben, társas kapcsolataink útvesztőiben igyekszik bennünket a járható útra rávezetni.

 

Pszichoterápiás útmutatói sokféle területet érintenek, a stresszkezelés szükségszerűségét, a relaxációs módszerek különféleségét, az önismereti fejlesztés fontosságát, a gyermek – szülő kapcsolatok formálását és ápolását,  párkapcsolati- és családi konfliktuskezelés lehetőségeit, fontosságát. Szükségszerűnek tartja, hogy rendszeresen ” kitakarítsuk lelkünket” hiszen a felgyülemlett, magunkba zárt problémák  megbetegítik a testet. Míg Amerikában természetes, hogy az emberek lelki gondjaikkal pszichológushoz fordulnak, nálunk sajnos ez még mindig tabutémának számít. 

 

Megérthettük azt is, hogy stressz nem más, mint  szervezetünk reakciója bármiféle változásra, és ennek célja, hogy alkalmazkodni tudjunk az új körülményhez. 

 

Bagdy Emőke  rövid életrajzi ismertetőjéből megtudtuk, hogy Tiszafüreden született református lelkész gyermekeként, így a hit neveltetése kapcsán már a kezdetektől meghatározó eleme volt életének. Lakhelyük és iskolái édesapja szolgálati helyei szerint többször változtak.

 

Eredetileg nem készült pszichológusnak, magyar-latin szakos tanár szeretett volna lenni, de származása miatt nem vették fel az egyetemre. Így gyógytornász lett, amit szintén nagyon szívesen végzett.  

 

Néhány évvel később kissé enyhültek a származás miatti politikai visszaszorítások, ennek köszönhetően 1963-ban felvételt nyert az ELTE  BTK pszichológia szakára. 1968-ban szerezte meg diplomáját, s innentől kezdve 34 évig dolgozott az un. Lipótmezőn. Mindeközben folyamatosan tovább képezte magát. 

 

Bagdy Emőke  a műsorvezető kérdésére kifejtette, hogy  életének legfőbb mozgató rugója a hite. Mind családi életében, mind széleskörű szakmai tevékenységében ez adta az erőt, mely továbblendítette. Elárulta, hogy a több évtizedes, egyetlen házassága alatt náluk is előfordult néhány krízis, de a templomi eskü, s a gyermekeik iránti elkötelezettségük mindvégig összetartotta őket.

 

A professzor asszony 2013-ban Prima Primissima díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti-keresztjének kitüntetését kapta. Bagdy Emőke fontosnak tartja a társadalommal folytatott párbeszédet, a lélektani ismeretek terjesztését, viszont rámutatott  a szóban forgó szakterület felépítésének strukturális hiányosságaira is.  

 

Kép: Kikötő Fb-oldala

 

A professzor asszony  jellemzői  a közvetlenség, az emberség, a kedvesség, a segíteni vágyás, egész lényén tükröződik, hogy életének minden pillanatát a körülötte lévő világ jobbá  tételének szenteli. Mindig volt kitűzött célja, s erre biztatta a nagyközönséget is: a cél az, ami az embert cselekedeteiben előre lendíti.  Tudjam kiért, és miért élek, mit szeretnék elérni. Hiszen az a hajó, amelyik nem tudja az irányt, annak nem megfelelő semmilyen széljárás. 

 

A műsorvezetővel lefolytatott beszélgetés végén a közönség soraiból több kérdés, hozzászólás is elhangzott, melyeket a professzor asszony készséggel megválaszolt, majd a zárszó után dedikálta könyveit

 

A Kikötő – Polgári Szalon minden rendezvényét három kvíz-kérdéssel zárja, és jelen esetben sem volt ez másképp. A kérdések az est folyamán elhangzott témakörökkel voltak összefüggésben.  Bödők Gergely felajánlása révén a leggyorsabb helyes válaszadókat a Bagdy Emőke egy-egy könyvével jutalmazta.

 

A jelképes 1.- eurós belépési díjakból befolyt összeget, mely 103.- eurót és 400.- forintot tett ki, az Ógyalla-i református templom tornyának javítására ajánlották fel.

 

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor a maga természetességével, s főként közérthetőségével, valamint Bödők Gergely műsorvezető, a CLIO Intézet történésze, sajátos, picit fűszerezett humorával nagyszerű estet teremtettek a Kikötő – Polgári Szalon szeptemberi közönségének.

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.