Nyitókép: lexikon.sk

 

Gróf Moritz Csáky, az egyik legjelentősebb magyarországi nemesi család leszármazottja, több mint száz felbecsülhetetlen értékű műalkotást adományozott Szlovákiának. A kulturális minisztérium tájékoztatása szerint festményekről, ékszeres dobozokról, valamint a Csáky család címerével ellátott iparművészeti tárgyakról van szó.

 

Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális miniszter elmondása szerint a gróf már 2017-ben kifejezte szándékát aziránt, hogy gyűjteményét a lőcsei Szepesi Múzeumnak szándékozik adományozni.

 

 hirdetes_810x300  

„A gróf adománya a szepességi kultúrát és történelmet egyaránt gazdagítja. Csáky gróf kívánsága az volt, hogy a műtárgyak visszakerüljenek eredeti otthonukba, vagyis oda, ahol születtek”

 

– jelentette ki Laššáková.

 

A Csáky család gyökerei Erdélybe vezetnek, de elsősorban a Szepességhez köthetőek. A 17. század 30-as éveiben a Csáky család birtokába került a szepesi vár, amit aztán a kastélyaikkal és a birtokaikkal együtt a Beneš-dekrétumok alapján elkoboztak tőlük.

 

A második világháború végén a család Ausztriába emigrált. Jelenleg itt él az egyetemi professzorként tevékenykedő Moritz Csáky is. Neves osztrák történészként azt tanítja, hogy a toleranciához a különbségek megismerésén keresztül vezet az út, hiszen ezek teszik Európát Európává.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.