Október 8-án a Vámbéry Polgári Társulás színvonalas könyvbemutatót szervezett Dunaszerdahelyen. A helyi nyugdíjas klubban szép számban jöttek össze az érdeklődők, hogy meghallgassák a Túlélőshow a javából című könyv írójának, Buday Máriának és Batta Györgynek a beszélgetését. A könyv ez év áprilisában jelent meg a Szlovák Köztársaság Kisebbségi Kulturális Alapja támogatásával, készült a Lilium Aurum Kft. gondozásában a Vámbéry Polgári Társulás megbízásából.

 

Buday Mária: Túlélőshow a javából (Új könyv jelent meg a piacon)

 

Batta György író, költő, műfordító és újságíró, nem volt ismeretlen a közönség előtt. A könyv szerzője pedig ez év tavaszán vált ismertté, közvetlenül a mű megjelenését követően. Eddig Komáromban és Bátorkeszin volt bemutatója, de a könyv jóhíre azonnal tovaterjedt, így eljutott  Dunaszerdahelyre is.

 

 hirdetes_810x300  

Igen, voltak a megjelent klubtagok között olyanok, akik már olvasták ezt a lenyűgöző, remek stílusú, sok humorral átszőtt könyvet, és most örömmel ismerkedtek meg annak szerzőjével is.

 

 

Mindig akad olyan szál, ami nincs a könyvben, hiszen nem lehet mindent belezsúfolni a regénybe, de pont ezek teszik érdekessé a beszélgetés egészét .Pici kulisszatitkok, a „hogyan is készült el a könyv” dramaturgiája, ami mindig érdekli az olvasót. Mi késztet, mi motivál egy hatvanas éveiben járó nyugdíjas pedagógust arra, hogy könyvet írjon …

 

Máriában legbelül mindig ott rejtőzködött az író. Régi vágya volt, hogy egyszer, ha ideje engedi, könyvet írjon, de sosem gondolta, hogy épp ilyen sötét téma hozza a beteljesülést. Elmesélte, hogy már alapiskolás éveiben dicséreteket kapott anyanyelvi fogalmazásaira, a gimnáziumi éveiben pedig rendszeres díjazottja volt az iskolai irodalmi pályázatoknak.

 

Máriában legbelül mindig ott rejtőzködött az író.

 

Már a nyolcvanas, kilencvenes években jelentek meg kisebb cikkei különféle újságokban, de a késztetést a „nagy mű” megírására sajnos egy súlyos betegség hozta ki belőle.  A hallgatóság számára világossá vált, hogy ez a kötet „sötét témája”ellenére a reménység könyve. Főhőse, Kárpáthy Mária végigvezeti az olvasót egy rögös, nehéz úton, ahol különböző akadályokat kell leküzdenie. Bátorságra és hitre van szüksége, hogy tovább lehessen lépni, de ahol a göröngyök közül mindig feltör a humor forrása, hogy gyöngyöző kacagásra késztesse a haladót, olvasóival együtt.

 

És Mária mesélt önmagáról, életéről, amely nem szűkölködött fájó eseményekben, tragédiákban, de ahol mindig sikerült továbblendülnie hitébe kapaszkodva, s hogy talpon tudjon maradni, erőt gyűjteni a még megoldásra váró feladatokhoz. A hallgatóság pedig láthatott egy életvidám, tünetmentessé nyilvánított, pár éve még daganatos beteget, akit jó volt nézni és hallgatni. Batta György kérdésére az sem maradt titok, hogy a könyv sok emberi érzelmet rejt, egy izgalmas szerelmi szál is átszövi, melyre mindig vevők az olvasók …

 

A rendezvényen közel 50 személy vett részt, tekintettel a koradélutáni időpontra inkább csak nyugdíjasok, de remélhetőleg szétviszik a könyv jóhírét a fiatalabb generációk irányába is, hiszen annak gazdag mondanivalója mindenkihez szól. A Vámbéry Polgári Társulást annak elnöke, Hodossy Gyula képviselte, az összejövetel háziasszonya pedig Alföldy Rozália volt.

 

Hodossy Gyula (J1), Batta György és Alföldy Rozália

 

 

A beszélgetés végén lehetőség nyílt  a szerzővel kötetlenül beszélgetni, kérdéseket föltenni. Buday Mária könyvét az érdeklődők a helyszínen is beszerezhették. A siker egyértelmű bizonyítéka a hosszú sor, mely a szerző asztala körül dedikálásra várakozott… Máriának mindenkihez volt egy kedves szava, mosolya, a derűt pedig, amit árasztott magából, haza lehetett vinni a könyvvel együtt … Szívből ajánlom mindenkinek ezt az izgalmakkal, fordulatokkal teli naplóregényt.

 

Minden bizonnyal legalább ekkora siker várható a Túlélőshow következő bemutatóján is, melyre október 25-én, 17. 00 órai kezdettel Gútán kerül sor, a Magyar Asszonyok Ligája szervezésében, a település tájházában.

Szendi Ildikó

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.