Kornél, Soma
  • HUF: 400.10
  • USD: 1.04
  • 21 °C
  • 36 °C

Hirdetés (X)

Kultúra

Ma van a magyar nyelv napja

Az ünnepnapot nemcsak Magyarországon, de az egész Kárpát-medencében megtartják

Nyitókép: domboportal.hu

 

Ma van a magyar nyelv napja, ebből az alkalomból az M5 kulturális csatorna a nap folyamán bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára. A csatorna nap közben több olyan 4 perces anyagot sugároz, amelyben külhoni és anyaországbeli kulturális szereplők vallanak a magyar nyelvhez fűződő kapcsolatukról, majd 19 órakor 26 perces stúdióműsorral jelentkezik, amelyben a magyar nyelv történetével, nyelvjárásaival, valamint a nyelvújítással foglalkozik ismert kulturális szereplők részvételével.

 

Nincsen minden nyelvnek napja. Ahol van, ott is különböző időpontokhoz kötődik. De milyen időpontot érdemes választani? Jókor van-e a magyar nyelv napja? Tényleg olyan eseményhez kötődik, mely méltó az ünneplésre?

 

A természetes nyelvek születésének nincsen napja

 

A különböző nyelvek napjai általában igen későn, az utóbbi két évtizedben születtek meg – nyilvánvaló, hogy ez egyfajta öngerjesztő folyamat: ha más nyelvének van napja, legyen a miénknek is! Ezek az ünnepek tehát sokszor nem természetesen kialakuló hagyományként, hanem egyszeri döntés eredményeképpen alakulnak ki: ilyenkor pedig indokolni illik, hogy miért pont az adott nap legyen a nyelv napja.

 

magyar_nyelv
Fotó: eRepublik

 

A különböző nyelvek napját általában az irodalmi nyelv születésével kapcsolatos eseményekhez, a nyelv hivatalossá válásához, írásbeliségének, irodalmának vagy kutatásának kezdeteihez kötik – igen gyakran egy olyan személy születésének vagy halálának napján keresztül, aki ezekben nagy szerepet játszott.

 

Csakhogy ez nem az igazi. Egy nyelv nem akkor születik meg, amikor hivatalossá válik, amikor kutatni vagy írni kezdik, és nem is akkor, amikor irodalmi művek születnek rajta. Igaz, ezek az események, ha nem is jelentik a születését, segítenek megmaradásában. Jobb választásunk azonban aligha van, hiszen a természetes nyelvek születésének nincsen napja – de még éve sem.

 

1844. november 13-án tette az országgyűlés a magyar nyelvet államnyelvvé

 

A magyar nyelv napját 2009. óta ünnepeljük. Az ünnepet 2008. decemberében az Anyanyelvápolók Szövetsége találta ki, és időpontjául április 23-át jelölte meg, mivel 2008-ben ezen a napon nyílt meg A Magyar Nyelv Múzeuma. A döntés finoman szólva nem volt átgondolt, hiszen a múzeum megnyitása aligha jelent fontos eseményt a magyar nyelv történetében, ráadásul még ideje sem volt arra, hogy jelentőségét bármilyen mértékben bizonyítsa.

 

A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án nyilvánította a magyar nyelv napjává november 13-át. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezen a napon a figyelem központjába kerüljön kulturális örökségünk és nemzeti identitásunkat jelentő ékes anyanyelvünk.

 

magyar_nyelv_napja1
Fotó: kisujsag.ro

 

A nap szimbolikus jelleggel bír, mivel 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt. Ettől fogva vált hivatalossá, hogy a magyar törvényhozás, a hivatali ügyintézés és iskolavégzés is magyar nyelven kell, hogy történjen.

 

Az ünnepnapot nemcsak Magyarországon, de az egész Kárpát-medencében megtartják. Alkalmat ad az oktatási, tudományos és kulturális intézményeknek, a médiának, az anyanyelvápolással foglalkozó civil szervezeteknek a magyar nyelv megünneplésére, a hagyományőrzéssel kapcsolatos rendezvények megtartására és újabb kezdeményezések, mozgalmak elindítására.

 

nyest.hu/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket