1969 nem csupán a világ popzenéjének történetében kimagasló s legendás év, de a magyar zene számára is feledhetetlen gyöngyszemeket hozott. Ekkor jelent meg a Metro első nagylemeze, az Illés legjobbnak tartott Illések és pofonok című korongja s az Omega ekkor dobta piacra máig legismertebb dalát is tartalmazó nagylemezét, a 10000 lépést, melyről csak elragadtatottsággal tudok beszélni.

 

(Az Omega ereje teljében, 1969-1970 környékén…)

 

A bandát senkinek sem kell bemutatnom, Kóborék csaknem 6 évtizedes pályáját a tinédzser korúaktól a nagypapa korúakig valószínűleg minden magyar ember ismeri. S nem csak a magyarok, hiszen az Omega az a banda, amely Közép-európában, tehát az egykori szocialista államokban is nagy népszerűségnek örvend, sőt más, távolabbi helyeken is regisztrálják őket, olyannyira, hogy Gyöngyhajú lány című dalukat a Scorpions is feldolgozta White dove címen.

 hirdetes_810x300  

 

 

Rájuk aztán határozottan érvényes a „Ha ezek külföldön születnek, világsztárok lennének” unalomig ismételt sóhaja.
Az Omega hosszú pályája alatt megannyi zenei stílusban kipróbálta magát: számomra a Presseri éra és a space rock korszak termékei a legmaradandóbb értékek.

 


(Volt okuk a nagy mosolyra….)

 

A zenére egy rossz szavunk sem lehet: tanult és kiváló zenészek munkája minden dal, kik olyan kiváló zeneszerzővel alkották meg eme nótákat, mint a magyar popzene egyik legnagyobb ikonja, Presser Gábor, s kiknek 1962 óta folyamatosan nő a rajongótáboruk. Kóbor János személyében pedig egy karizmatikus energiabombára lelt a zenekar.

 

(Hódításra készen…)

 

Olyan slágerek fűződnek nevükhöz, mint a Ha én szél lehetnék, a Petróleumlámpa, a Gyöngyhajú lány, a Nem tudom a neved, a Napot hoztam, csillagot, a Léna, a Gammpolisz, a Nyári éjek asszonya, az Életfogytig Rock and roll, vagy éppen a Fekete pillangó.
A banda megannyi elsőséggel büszkélkedhet: ők voltak az első magyar beatbanda, akiknek önálló albumuk jelenhetett meg (1967-ben az Illés első albumaként számon tartott Ezek a fiatalok cimű korong 12 dalából csak 10 volt az Illésé, s a lemezen rajtuk kívül más bandák is játszottak).

 

(A banda első önálló magyar nyelvű nagylemezének  borítoja, 1968)

 

Ezen kívül ők voltak az elsők, akik kinyitható lemezborítóval dobták piacra albumukat, s akik 1969-ben dalaikhoz elsőként hoztak létre önálló televízióshowt is. Az Omega 1962-es megalakulása után évekig javarészt csak feldolgozásokat játszott, ám Mihály Tamás, Presser Gábor és Adamis Anna érkezésével minden megváltozott: az Illés mintájára elkezdtek saját nótákat írni, s nem is akármilyeneket!

 

(Minden adott a sikerhez…)

 

Presser zenéje és Adamis dalszövegei remek egyveleget alkottak és mint kiderült, maradandó értéknek bizonyultak. Az első önálló dalok után gyors egymásutánban követték egymást az események: Angliában lemezszerződéshez jutottak, s így Omega Redstar néven ott előbb jelent meg lemezük, mint idehaza Magyarországon. 1968-ban aztán megtört a jég, s kiadták az Omega első magyar nyelvű önálló albumát, a Trombitás Frédi es a rettenetes emberek címmel, mely a címadó dalokon kívül tartalmazta még az Egy lány nem ment haza, és a Ha én szél lehetnék című dalokat.

 

 

Zenei stílusát tekintve több dal sajátos színezetet visel magán: a népzene és a rock különleges keverékei. Az első korongot egy sikeres kislemez követte, rajta a Régi csibészek című klasszikussal, majd eljött a 69-es év, s a banda létrehozta karrierjének első remekművét, a 10000 lépés című korongot, mely az 5 – számomra legalábbis – legjobb Omega lemez egyike lett.
Már a lemezborító is különleges, hiszen kinyitható tasakról van szó, először a magyar popzene történetében.

 

(A 10000 lépés című album kinyitható borítója, 1969…)

 

A korong 10 dalt tartalmaz, melyek különlegessége, hogy a Presser nótákon kívül a csapat majd minden tagja megmutathatta dalszerzői készségeit: a Tűzvihar című hard rock Omega klasszikus zenéje Molnár György nevéhez köthető, míg a lemez A oldalát záró Kérgeskezű favágók a dobos Laux Józsi kreálmánya, a Spanyolgitár legendát Mihály Tamás jegyzi, és az albumzáró nóta, a Félbeszakadt koncert Kóbor nevéhez köthető: igazi zúzos szám.

 

Hallgassuk is meg az albumot:

 

A korong indító dala a szerintem mindenki által ismert Petróleumlámpa című nóta, mely az elmúlt 50 év során valamennyi házibuli, szalagavató és esküvő elengedhetetlen része és a retró rádió és tévéműsorok gyakori szerzeménye lett. Remekül felépített alig 3 perces dal Presser zenéjével és Adamis Anna szövegével, kiváló szájharmonika szólammal.

 

 

A dal kislemezen is megjelent a következő, lemezen második helyen szereplő Gyöngyhajú lány című dallal. A dal az intrójától az utolsó másodpercéig igazi remekmű: magasztos, földöntúli orgonahangzás, finom és gyengéd gitárakkordok, pszichedelikus, a 60-as évekhez nagyon is illő meseszerű dalszöveg és egy kiegyensúlyozott, erőteljes nyers dobalap jellemzik.

 

 

A dalnak kismillió feldolgozása született azóta, de az eredetinek még csak nyomába sem kerültek ezek. A géniusz megnyilvánulása ez a csaknem 6 perc. E remekművet Molnár szerzeménye, a Tűzvihar követi, mely egy őrületes zúzás, egy apokaliptikus hard rock dal. Hallgassák csak!

 

 

Az Udvari bolond kenyere erős ritmusszekciója miatt is élvezetes dal lehet.

 

Előkészíti a terepet az oldalzáró kísérleti darabnak, Laux saját szerzeményének, 8 perces dobszólójának, mely a Kérgeskezű favágók címet viseli. Nem tudom, Önök hogy vannak vele, én nagyon szeretem ezt a dalt. Laux erőteljes, nyers, száz közül is felismerhető dobolása jól érvényesül e szerzeményben.

 

 

A B oldal a Tékozló fiúk című korai, velőig hatoló Omega klasszikussal nyit: a bibliai történet rock alapokra helyezve.

 

Ezt követi az album címadó dala, a 10000 lépés, mely az orgona és gitár kiváló kettősére épít és ami tagadhatatlanul az album legerősebb dalai közé tartozik.

 

 

A rock-opus után könnyedebb vizekre evezünk, egy másik, sokat játszott dallal, az 1958-as boogie- woogie klubbannal.

 

Mihály Tomi kevésbé ismert dala, a Spanyolgitár legenda következik, mely igazi ínyencség a rajongók számára. Rádiókban ezt sem nagyon hallani.

 

 

Az album záró dala Kóbor János nevéhez köthető, s ez a zúzós, hard rockos Félbeszakadt koncert: honnan ez a nyers erő? Rajongom érte.

 

A korong a végéhez ért, mint oly sokszor már életemben, mégis minden alkalommal, tucatszorra és századszorra meghallgatva is ugyanolyan izgalmas és ugyanolyan remekbeszabott. A 10000 lépés az Omega egyik, ha nem legnagyobb klasszikusaként él tovább a köztudatban.

 

Kerepesi Igor

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.