Régen látott színvonalas programmal ünnepelte megalakulásának 70. évfordulóját a Csemadok Nógrádi Területi Választmánya és a járás 13 alapszervezete. A műsorban helyet kapott  minden, a járás területén jelenleg működő csoport, együttes, énekkar és szólista. A losonci Zsinagógában megtartott rendezvényre meghívást kaptak az aktív alapszervezetek, alapító tagok, a szervezettel együttműködő társulások is.

 

 

 hirdetes_810x300  

Nézve a műsort akaratlanul is felidéződtek bennem a múlt pillanatai. Műsoros estek, bálok, előadások, színházi bemutatók, operett estek és egyéb programok, melyek egykor szinte egyedüli lehetőségei voltak annak, hogy a magyar lakosok kulturális élményben részesüljenek.

 

Azok a főleg a fiatalok által kezdeményezett próbálkozások, hogy hogyan lehet kibújni a pártideológia diktálta követelmények alól.  Utóbbiak termékei voltak a művelődési klubok, a nyári táborok, kerékpártúrák melyeknek több-kevesebb eredményességgel sikerült olyan lehetőségeket megteremteniük, ahol fel-felvillantak a szabadság, a szabad gondolkodás eszméi.

 

Nem volt kivétel ez alól Nógrád sem. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy itt rendezték meg az első művelődési táborok egyikét, hogy több alkalommal visszatért a honismereti kerékpártúra, hogy létrejött és működött a Korunk Ifjúsági klub.

 

Településeink többségén évtizedeken keresztül a Csemadok volt az egyetlen olyan magyar szervezet, amely néha talán némi hatalmi ráhatással is, de helyi szinten alkalmat adott a magyar lakosok találkozására, kulturális. Nem tudom, hogy volt-e Nógrád területén olyan magyar lakosságú település, ahol ne működött volna Csemadok alapszervezet.

 

 

Talán furcsa ezt így leírni, de az 1989 novemberét követő társadalmi változások mutatták meg a Csemadok Alapszervezetek valós erejét. A Csemadok megmaradt, de azok az alapszervezetek, melyek inkább csak a látszat kedvéért működtek, vagy aktív tagjai belefáradtak a kulturális munkába, esetleg más elképzeléseik voltak, rövid idő alatt megszűntek. Nem volt ki átvegye a fáklyát, a „szabadság ára” volt ez – mondhatnánk.

 

Az évtizedes ideológiai teher nagy súly volt, amitől sokan úgy próbáltak kimenekülni, hogy elhagyták a Csemadokot. Voltak, kik új társulásokat, csoportokat hoztak létre melyeknek megmaradt kötődésük az „anyaszervezethez,” voltak, kik ezt nem igényelték, mások pedig teljesen visszavonultak.

 

 

Nem volt ez egyszerű időszak, a Csemadoknak a fentiek mellett szembe kellett néznie azzal, hogy elmaradt az addig természetesnek tartott állami támogatás, hogy megszűnt az addig ugyancsak természetesnek vett biztonsága, hogy a számos új civil szervezet szintén helyet, teret igényelt a társadalmi és kulturális piacon.

 

 

A losonci Zsinagógában megtartott műsor (és találkozó) azt bizonyítja, hogy a Csemadoknak sikerült megújítani és megtartani a működését. Meggyőződésem szerint kizárólag azért, mert mindig maradtak olyan tagjai, akik nem hagyták veszni azt az értéket, amit az hetven éves története során megteremtett.

 

Maradtak és tették dolgukat,  önzetlenül. Nógrádban kiemelkedik közöttük Galcsík Károly, a Nógrádi területi Választmány titkára, aki, mint ez az  ünnepség záró részében elhangzott, négy évtizede tölti be a Csemadok titkári funkcióját. Folyamatosan! Megérdemelt volt az a csokor és ajándékkosár, mellyel a szó tényleges értelmében meglepte őt a választmány.

 

A műsort záró gondolataiban ugyan utalt arra, hogy már itt az idő arra, hogy átadja a stafétabotot, de ismerve őt, nehezen tudom elképzelni, hogy meg tudná tenni, hogy nem tesz semmit a nógrádi magyarságért.

 

 

Manapság gyakran idézett a szinte már frázisszerű szó, az összefogás. A műsor erre is példát adott, hiszen a fellépő csoportok, együttesek többsége a Csemadoktól független önálló jogi személyiséggel rendelkezik. De ott voltak a színpadon, műsorukkal kiváltva a nézőtéren ülő közönség vastapsát, elismerését.  Joggal, mert megérdemelték.

 

 

Felléptek: Serly Kamarakórus (Losonc), Pro Kultúra Férfikar (Fülek), Melódia Női Kar (Fülek), Jázmin Női Kar (Ragyolc), Pro Musica Női Kar (Fülekpüspöki), Mezei Csokor éneklőcsoport (Fülekkovácsi), Gyöngyvirág éneklőcsoport (Csákányháza), Rozmaring éneklőcsoport (Ragyolc), Aranykalász  éneklőcsoport (Pilis), Galáris éneklőcsoport (Losonc), Foncsik éneklőcsoport (Fülek), Rozmaring citerazenekar (Béna), Folk Lc zenekar (Losonc), File Banda zenekar (Fülek), Kelemenék verséneklő együttes (Losonc),  Dobroda zenekar (Salgótarján), Agócs Sándor, zenész (tárogató, Sávoly), Korponai István, zenész (Pinc), Fazekas Bence, hegedűművész (Perse)  és Lenka Polláková (zongora), Simon János (zongora, Fülek), Rakonca Néptáncegyüttes (Fülek), Pitypang gyermek néptánccsoport (Losonc),  Nógrád kamara néptáncegyüttes (Ragyolc), a Kármán Színház (Losonc), a Zsákszínház (Fülek), a Zsibongó és Apropó színjátszó csoport (mindkettő Fülek)  tagjai.

 

 

A Csemadok 70 évét a Nógrádi Területi Választmány elnöke, Koronczi Ferenc értékelte. A Csemadok Országos Tanácsa nevében Balog Gábor alelnök szólt a jelenlévőkhöz, aki Bárdos Gyula elnök üdvözletét is tolmácsolta. Köszöntötte a jelenlévőket és a Csemadokot Alexandra Pivková, Losonc város polgármesterasszonya. A műsor moderátorai Demecs Andrea (a losonci alapszervezet elnöke) és Fekete Gábor (a területi választmány tagja) voltak. A rendezvény a magyar himnusz eléneklésével zárult.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.