Komáromban a Duna mindkét oldalán számos színvonalas rendezvénnyel ünnepelték a Magyar Kultúra Napját. E jeles ünnepünk a Himnuszon át történelmi időkbe nyúló gyökereivel erősíti a nemzetet, és lehetőséget teremt, hogy minden magyar nyelvű nevelési intézmény felhasználja az ifjú nemzedék formálására. Komáromban ehhez partnernek bizonyult a Szinnyei József Könyvtár magyar iskolásokat foglalkoztató szakdolgozója, Jenei Gabriella is.

 

Az Eötvös Utcai Alapiskola tanulói rendszeres látogatói a közelükben lévő könyvtárnak, most, a Magyar Kultúra Napja alkalmából Hanzsér Tímea napközis tanítónő kísérte át a negyedik osztályosokat a tartalmasnak ígérkező színes foglalkozásra. A téma még a legapróbbaknak sem lehet távoli, hiszen Himnuszunk szövegét, dallamát, melyhez az ünnep kötődik, a magyar családokban a gyermekek már az anyatejjel szívják magukba. Hallják a televízióban jelentős állami ünnepeken, a sikereket hozó spotrendezvények záróünnepén, de saját településük ünnepi megemlékezésein is.

 

 hirdetes_810x300  

 

Jenei Gabriella, a könyvtár ifjúsági részlegének dolgozója a gyermekek életkorának megfelelő formában mutatta be a január 22-hez kötődő emlékünnepet, amikor is Kölcsey Ferenc letisztázta, s dátummal látta el ma már nemzeti szimbólumként tisztelt versét, a Himnuszt.

 

A könyvtáros előbb dióhéjban ismertette a költő életrajzát, majd pedig megvilágította a himnusz fogalmát, mely műfaja szerint vallásos jellegű, Istent dicsőítő, hozzá segítségért folyamodó imaszerű ének. Hangsúlyozta, hogy a himnuszok minden időben közösségi célokra, közös éneklésre születtek. A tevékenység folyamatában elszavalta az egész költeményt, majd a honfoglalástól kezdődően rámutatott a benne rejlő történelmi korszakokra, melyek a magyarság kollektív emlékezetében jelentős szerepet töltenek be.

 

 

A könyvtári foglalkozást az előadó vizuális szemléltetéssel tette élményszerűvé. Segédeszközként egy előre előkészített faliújságot használt, melyre folyamatosan mutatós képeket tűzött fel az aktuális témáról, valamint a magyarság legjelentősebb személyiségeiről.  Ennek kapcsán az előadás fokozatosan egy közösségi tevékenységgé alakult át, ami különösen felkeltette a tanulók érdeklődését, és így aktívan bekapcsolódtak a folyamatba. Öröm volt számukra, amikor felismerték Jókai Mór, Vörösmarty Mihály, Kölcsey Ferenc, között például Petőfi Sándor arcképét.

 

Mindeközben azt is megtudhatták, hogy a Himnusznak 2006 óta egy valós szobra is van Budakeszin, melynek középpontjában Istent ábrázoló bronzkép látható, körülötte pedig a Himnusz teljes szövege olvasható.

 

A Himnusz szobra.

 

A könyvtári foglalkozáshoz képességfejlesztő játék is társult, amikor is a tanulók közös rejtvényfejtéssel ismerkedtek a Himnusz szerzőjével és szövegével.

 

Mindezek mellett szóba került a magyar kultúra szellemi értékeinek összessége, mint például a népdalok, a zene, a tánc, a kézműves alkotások, a népmese. Végül a foglalkozás zárásaként a gyerekek egy vidám, tréfás népmesét hallgattak meg „Az én uram tudja, hogy mit csinál” címmel, mely kiváló oldásnak bizonyult, az előző, mély tartalmakat hordozó téma mellett.

 

A könyvtári dolgozó az adott lehetőségek keretében kiváló módszert talált a gyermekek nemzeti öntudatának erősítésére.

 

Buday Mária

A képek Hanzsér Tímea felvételei.

A Himnusz szobra megtekinthető itt.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.