Nyitókép:


Az ökumenikus imahét ebben az esztendőben január 19-én, a vasárnapi nyitó-istentiszteletekkel kezdődött, és a január 26-i istentiszteletekkel zárult.  Az Amerikai Egyesült Államokban még a múlt század elején elindított, és napjainkra már nálunk is meghonosodott egyházi rendezvény-sorozatba Komárom keresztény közösségei is bekapcsolódtak.

 

A történelmi egyházak közös istentiszteleteinek fő célja mindenütt a krisztusi egység megteremtése. Az összejöveteleken a komáromi katolikus, a református, az evangélikus és a baptista hívők egymás templomait, imaházait látogatták, és együtt imádkoztak gyülekezeteik közeledésért, az emberséges magatartás megnyilvánulásáért,  a világ békétlenségének enyhüléséért.

 

Az ökumenikus imahét számos, lelkiekben gazdag  programja között tartalmasnak és emberközelinek bizonyult a péntek délutáni imaóra, a Református Egyházközség gyülekezeti termében. Az ünnepi összejövetelt Fazekas László református püspök nyitotta meg, aki üdvözölte a Római Katolikus Plébánia képviselőjét, Kiss Róbert kanonokot, valamint az egybegyűlt imaközösség tagjait.

 

 hirdetes_300x300  

A keresztény közösség elsőként zsoltárokat, valamint katolikus népénekeket énekelt, mely által minden résztvevő bekapcsolódhatott az ünnepi folyamatba. Az összejövetelen gyakorló keresztényként Stubendek István, a Concordia Vegyeskar karnagya is részt vett, így a közös éneklés egy  elismert zenei szakember közreműködésével történhetett.

Gyülekezeti terem – archív, 2019/Buday Mária

 

A nyitóénekeket követően Fazekas László püspök, valamint Kiss Róbert kanonok egymást váltva szóltak az egybegyűltekhez, üzenetük a 2020. évi ökumenikus imahét központi jelmondatához fűződött, melyet a máltai keresztények készítették elő,
az Apostolok Cselekedetei  alapján.

 

Málta a Földközi-tenger  kis szigetállama, amelyet értelemszerűen minden oldalról  tengervíz vesz körül. A sziget lakói Pál apostol munkálkodása révén vették fel a keresztény hitet, miután Pál hajótörést szenvedett Rómába utazása során. Az Apostolok Cselekedetei 27. és 28. fejezete részletesen ismerteti a szörnyű tengeri vihart, valamint a hajótörést, melyet a hajó utasai, köztük az apostol, csodálatos módon vészeltek át, és biztonságban partot értek Málta szigetén, ahol a bennszülöttek nagyon emberségesen bántak velük.

 

Az imaközösség – archív, 2019/Buday Mária

 

Az ökumenikus imaközösség résztvevői a két egyházi vezető által részleteiben is megismerkedtek az akkori történésekkel, de főként annak ma is érvényes üzenetével. Az Apostolok Cselekedeteinek ez a története úgy kezdődik, hogy Pált fogolyként Rómába viszik (ApCsel 27,1),  bilincsbe verik, de Isten küldetése még egy ilyen veszélyes út ellenére is beteljesedik általa. A hajó utasai kiszolgáltatottak a tenger erejének és a rájuk zúduló hatalmas viharnak, minek következtében ismeretlen területre sodródnak. Az elveszettség érzésével és a reménytelenséggel kell szembesülniük, de Pál apostol annak ellenére, hogy fogoly, a nyugalmat, a békességet sugallja a többiek felé, mert tudja, hogy élete Isten kezében van.

 

„(ApCsel 27,18–28,10) 18 A rettenetes vihar egyre hányt-vetett bennünket, ezért másnap a tengerbe szórták a rakományt, 19 harmadnap pedig (a hajósok) saját kezükkel kidobálták a hajó fölszerelését. 20 Több napon át sem a napot, sem a csillagokat nem lehetett látni. A vihar csak dühöngött, végül már minden reményünk odavolt, hogy megmenekülhetünk.
Pál bátorító szavai. … , ne veszítsétek el a reményt. Csak a hajó vész oda, emberekben nem esik kár. 23 Az éjszaka megjelent előttem … az Istennek az angyala … 24 Azt mondta: Ne félj, Pál! Neked a császár elé kell állnod! Nézd, neked ajándékoz az Isten mindenkit, aki veled hajózik. 25 Bízzatok hát, emberek! …”

 

A fenti bibliai történet alapján Málta és a hozzá tartozó Gozo szigete minden esztendőben együtt ünneplik a hajótörött Pál apostol szigetre érkezését. A 2020-as imahéten pedig a világ krisztuskövetői velük együtt olvasták ennek a hajótörésnek a történetét, s ez adta meg  az imahét központi üzenetét is: „…nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk…” (ApCsel 28,2).

 

Az elmúlt  imahétre vonatkozó gondolatok mindvégig az Apostolok Cselekedeteinek üzenetére  épültek, mely vasárnaptól – vasárnapig a következő témakörökre bontottan szólt korunk emberéhez:

 

  1. nap: Megbékélés  – a rakomány kidobása
    2. nap: Megvilágosodás  – Krisztus világosságának keresése 
    3. nap: Reménység  – Pál üzenete
    4. nap: Bizalom  – ne félj, csak higgy
    5. nap: Erő  – a kenyér megtörése az útra
    6. nap: Vendégszeretet   – a nem mindennapi emberség jelentősége
    7. nap: Megtérés  – szívünk és elménk megváltozása
    8. nap: Nagylelkűség  – elfogadás és adás

 

A más hagyományú keresztényekkel történő találkozás, és a keresztény egységért való közös imádság azt példázta a komáromi egybegyűlteknek is, hogy kölcsönös megbékélésre és egymás elfogadására törekedjenek mindennapjaikban is.

 

A komáromi református templom/Buday Mária

 

Isten üzenetének befogadása mellett,  melyet Pál apostol által hozzánk is intézett, a közös éneklés tette bensőségessé az ökumenikus találkozó hangulatát. A közösség a karácsonyi ünnepkör kedvelt énekeihez is visszanyúlt, hiszen ezek mondanivalója – ellentétben a napjainkban hozzárendelt csillogással – nem csupán szezonális értékűek:

 

Dicsőség mennyben az Istennek, békesség földön az embernek …

 

A Komáromi Református Egyház gyülekezeti termében megtartott imaközösség teljesítette missziós küldetését, hiszen a jelenlévők lélekben gazdagodva tértek vissza napi feladataik végzéséhez. Örvendetes, hogy az alkalomra a református és a katolikus egyház tagjai is nagy számban jelentek meg, miáltal a közösségi terem zsúfolásig megtelt hívekkel. 

 

Fazekas László református püspök az Úrnak hálát adó szavai után Kiss Róbert kanonok megáldotta az imaközösséget. 

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!