Nyitókép: Archeologické centrum Olomouc

 

A világ legrégebbi ismert faszerkezeteként azonosítottak kutatók egy Csehországban feltárt csaknem hétezer éves kutat – közölte kedden az Olmützi Régészeti Intézet igazgatója.

 

Jaroslav Peška szerint az északkelet-csehországi pardubicei kerület épülő autópályájának előkészítési munkálatai során felfedezett építmény Kr. e. 5256–5255-ből származik.

 

 hirdetes_810x300  

Hozzátette: „mind a dendrokronológiai vizsgálat, mind a radiokarbonos kormeghatározás megerősítette, hogy jelenleg valóban ez a világ legrégebbi faszerkezete”.

 

A régészek számára azonban nem csupán a kora miatt érdekes a kút, hanem azért is, mert a megépítéséhez olyan fejlett technikát használtak, amelyről az eddigi archeológiai leletek alapján úgy vélték, hogy csupán a bronzkorban vagy még később, a római időkben kezdték alkalmazni.

 

„Most már azonban tudjuk, hogy az újkőkorszakban élt emberek is éltek ezzel a módszerrel”

 

– jegyezte meg Peška. A tölgyfából épített kút nagyjából 140 centiméter mély volt és alapja 80-szor 80 centiméteres. Készítői egyebek között kő-, csont- és faszerszámokkal formázták meg a faelemeket.

 

A szakemberek jelenleg a lelet megóvásán és további tanulmányozásán dolgoznak. A vizsgálatok befejeztével a kutat a pardubicei Kelet-Csehországi Múzeumban állítják ki. Következő lépésként a régészek a különálló kúthoz tartozó, feltehetőleg a közelében lévő ősi település maradványait készülnek feltárni.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!