Mihály
  • HUF: 366.09
  • USD: 1.17
  • 11 °C
  • 17 °C

Hirdetés (X)

Kultúra

Magyarország, az élő hagyományok hazája címmel tett közzé videót a magyar kormány

A népi hagyományok azért fontosak, mert "így tudtunk megmaradni magyarnak", és ez a záloga a hosszú távú megmaradásnak

Nyitókép: tveger.hu

 

A magyar kormány Facebook-oldalán jelent meg szombaton az a videó, amelynek címe Magyarország, az élő hagyományok hazája. A videóban megszólal Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Pál István “Szalonna” Liszt Ferenc-díjas népzenész és Csík János Kossuth-díjas zenész.

 

Nyitrai Zsolt úgy vezette fel a képsorokat, hogy a népzene, a népi kultúra, a néptánc, valamint a hagyományokon alapuló mesterségek továbbélése, a kézművesség azért fontos, mert “így tudtunk megmaradni magyarnak”, és ez a záloga a hosszú távú megmaradásnak is.

 

Fekete Péter arról beszélt, a Csoóri Programnak és a Páva programsorozatnak köszönhetően sokkal erősebb a mai fiatalok hajlama például a néptáncra vagy a táncházba járásra. Úgy fogalmazott, ez nagy boldogság számára, mivel a szakemberek hosszú évtizedes munkája most beérni látszik.

 

Pál István “Szalonna” azt mondta, amikor nem volt támogatása ennek a kultúrának, akkor is összekapaszkodtak és együtt folytatták. Most, amikor támogatás is párosul a “szív-lélek” mellé,  látni, hogy pillanatok alatt alakulnak új csoportok.

 

Magyarország, az élő hagyományok hazája

Magyarország Kormányának kiemelt célja hagyományaink támogatása és megőrzése a következő generációknak.

Gepostet von Nyitrai Zsolt am Freitag, 7. Februar 2020

 

Hozzátette, azok a szakmákat, amelyek lassan feledésbe merülnek, mint a cipész, ruhafestő vagy népi hangszerkészítő, újra elkezdték a fiatalok tanulni. “Ez az, amitől a mi identitásunk a legerősebb, hogy van valamink, ami nincs másnak, és ez a népművészetünk, ez a kultúránk, ez a hagyományunk” – mondta.

Csík János kijelentette, minden generációnak szüksége van arra, hogy büszke lehessen erre. Hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a hagyományokat. A zenész arról is beszélt, hogy a hagyományőrzés, illetve a népművészettel foglalkozás szerencsére a támogatott kategóriába tartozik.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Zempléni Péter
2020. feb. 09. 08:24

A propagsnda területén az élmezőnyben van az ország az biztos.Csak a hétköznapi élet tapasztalata és a számok nincsenek összhangban a propaganda sugallta idillel. Sereghajtó az ország szinte mindenben.Kivéve a elhalálozás,alkoholizálás,öngyilkosság, szegénység, iskolázatlanság, idegen nyelvet nem ismerők listáját, mert ott dobogós a helyezés.De a széthúzás , a gyűlölködés, gyanakvás,a rendszerszintű korrupció , a szar fizetések, a világ legszarabb valutája tekintetében is élen jár Magyarország. Tudatlanságot öntudattal nem lehet pótolni.Paracsszóra, propagandával sem. Több alázatra, önkritikára,társadalmi szolidaritásra,a propaganda által hangoztatott, de a propagálók által meggyalázott keresztényi , humanitárius értékek tisztelete nélkül hiába nótázgatnak , szépelegnek kormányfelkérésre. Milyen alapon gondoja azt valaki, hogy másnak, más népeknek nincs gazdag hagyománya?Biztosan sokban más mint a mi, tagadhatatlanul gazdag hagyományaink.De itt a Kárpát - medencében ez sem teljesen igaz. A hagyományok ápolói természetes, hogy tiszteletet érdemelnek.Nemzeti büszkesége minden nemzetnek van és tiszteletet érdemel. A nemzeti gőg viszont unszimpatikus, taszító, miként a hipokrita kormánypropaganda is.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket