Szakértők egy csoportja újabb vázlatokat azonosított a Sziklás Madonna alatt – számol be róla a National Geographic.

 

Egy új, röntgenes vizsgálat alapján a gyermek Jézus alakja van elrejtve Leonardo da Vinci híres festménye alatt – számol be a Live Science. Nem ez az első alkalom, amikor bizonyítékot találnak arra, hogy a Sziklák szűzét egy korábbi alkotásra vitték fel, 2019-ben például Mária figurája mögött egy egészen máshogy ábrázolt szűz vázlatát fedezték fel.

 

Kép: ng.hu

 

Pier Luigi Dragotti, az Imperial College London munkatársa szerint a gyermek Jézus azonosítása olyan volt, mint egy tűt megtalálni a szénakazalban. A csapat makroröntgen fluoreszcencia (MA-XRF) segítségével bukkant az alakra, a módszerrel a festék különböző kémiai elemei halvány csillogásnak vehetőek ki, amit a képalkotó képes észlelni.  Dragottiék egy egyedi algoritmust fejlesztettek ki, amellyel gyorsan elemezni tudták az MA-XRF által rögzített adatokat.

 hirdetes_810x300  

 

Az eljárással olyan rejtett részleteket tudtak megtalálni, melyeket szabad szemmel lehetetlen volt. A kutatók munkáját nagyban segítette, hogy tudták, a vásznon lévő vázlatokat cinkkel hozták létre. Miután kifejezetten ezt az anyagot kezdték el keresni, új elemeket fedezhettek fel. Bár a felső réteg miatt a cink jele nagyon gyenge volt, az algoritmus fel tudta ismerni azt.

 

Azt nem tudni, hogy Da Vinci miért takarta el az eredeti rajzokat. A művész két alkalommal is megfestette a Sziklás Madonnát, a mostani elemzésben a második verziót tanulmányozták.

 

ng.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!