Nyitókép: Maurer Péter


A  Csemadok Bátorkeszi Alapszervezete, a Pro Futuro Villa Kezw PT, valamint Bátorkeszi Önkormányzata a Csemadok alapszervezet megalakulásának 70. évfordulója tiszteletére ünnepi műsort szervezett. Az ünnepségre 2020. február 21-én pénteken, a helyi művelődési központ presszójában került sor.

 

A rendezvény két fő részből tevődött össze. Az érkező vendégek először a jubileum alkalmából rendezett kiállításon  vehettek részt, melyet a Pro Futuro Willa Kezw PT tagjai készítettek. A község lelkes lakói számos régi értékes  fotóval, korabeli újságcikkekkel, a szervezethez kapcsolódó tárgyi emlékekkel, színpadi fellépő ruhákkal, egykori hangszerekkel teremtették meg a feltételeit a kiállítás megszületésének.  Régi fényképet összesen 34 személy adományozott, így a közel 130 fotó hűen tükrözi a Csemadok elmúlt évtizedeinek kulturális sokszínűségét. 

 

A kiállított kordokumentumok alapján a legifjabb generáció is képet kaphat szüleik, nagyszüleik nemes tevékenységéről, mellyel fenntartották magyarságukat, s ápolták anyanyelvüket. Az alapszervezet tagsági gyűléseinek hatvanas évekből származó jegyzőkönyveit a Fórum Kisebbségkutató Intézet juttatta el a szervezők számára, ezek fénymásolatai igazolják az akkori tevékenység gazdagságát és hitelességét. 

 

  hirdetes_300x300   
Fotó: Mauer Péter

 

A jubileumi ünnepséget Bzsoch Gizella, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke nyitotta meg. Az üdvözlést követően átadta a szót Tóth Eszter, Mocs község polgármesterének, aki a Csemadok járási választmányának képviseletében köszöntötte az ünneplő közösséget.

 

Bzsoch Gizella, Fotó: Mauer Péter

 

Utána Bátorkeszi község polgármestere, Labancz Roland szólt, aki összefoglalójában méltatta az 1950. január 23-án alakult  alapszervezet gazdag múltját és annak mindenkori jelentőségét, buzdítva napjaink nemzedékét a példa követésére, hiszen számos tehetséges és tenni akaró ember él most is a községben. Egyben biztosította az alapszervezetet az önkormányzat támogatásáról.

 

Labancz Roland, Fotó: Mauer Péter

 

Kolářné Szenczi Gizella, nyugalmazott pedagógus, a Csemadok több évtizedes aktív tagja, korábbi éveiben karnagy és néptánc-oktató, saját gyűjtőmunkája és feldolgozása alapján prezentációt mutatott be a Csemadok megalakulásáról, s annak aktív évtizedeiről.

 

Az ünnepségre meghívást kaptak a szomszédos falvak  alapszervezeteinek képviselői is, melyet a mocsiak mellett a kisújfalusiak is örömmel fogadtak, és szintén méltatták az évforduló jelentőségét, valamint a helyiek aktivitását.  

 

Tóth Máté, Fotó: Mauer Péter

 

A rendezvény második felében, az ünnepi köszöntők után  verses-zenés színpadi összeállítást hallhattunk. A hazafias jellegű kultúr-program  bensőséges hangulatot teremtett, melyet a kisújfalusi ifjú tehetség, Tóth Máté orgonajátéka kerekített teljes egységgé.
A műsorban többszöri színrelépéssel Semeczki Enikő, a helyi magán szakközépiskola tanulója örökzöld könnyűzenei számokkal csalt könnyet a jelenlévők szemébe.

 

Semeczki Enikő, Fotó: Mauer Péter

 

Nagy sikert aratott a helyi nyugdíjasok éneklő csoportja. Az kórus magyar népdalokat adott elő, mely zeneileg kiművelt tiszta hangon szólt. Érdemes visszaidézni, hogy a községben a hatvanas, hetvenes években kiváló gyermekkórus működött, az egykori neves zenepedagógus, Karátsony Imre vezetésével. Nos, az akkori alapiskolai tanulók olyan mélyen magukba szívták a zene, a kóruséneklés szeretetét, hogy az nyugdíjas korukra is elkísérte őket, és szabadidős tevékenységként ma is művelik. 

 

Fotó: Mauer Péter

 

A műsorban több vers is elhangzott, melyek mind a szülőföld, az anyanyelv iránti szeretetet tükrözték vissza. Előadták: Mikle Ilona, Ugrik Éva és Szenczi Júlia.

 

Itt hozzám minden magyarul beszél,

Fűszálra lengő röpke szél…

E hangok édes dallamán,
Még hallom, mit mond boldogult anyám,

S hiszem, mit kiskoromba’ hittem:
Ha ünnephangon szól az Isten,
Az ő ajkán is magyar szó lebeg, –
Te zengsz a messzi égvilágon,
Hamupipőkés árvaságom,
Én féltett kincsem, anyanyelvem,
Te gyönyörű, egyetlenegy!

    (Sajó Sándor: A magyar nyelv)

 

A kultúrműsor ünnepi részének végén az egybegyűltek elénekelték nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

 

Fotó: Mauer Péter

 

A műsor befejezését követően a gazdagon terített asztal örvendeztette a jelenlévőket, melynek változatos ízeihez hozzájárultak a falu lányai, asszonyai, nagymamái. Az est sikerét nagyban segítették a rendezvény szervezeti, ill. vállalkozói támogató is, így a Kováts József Alapiskola mellett működő Szülői Szövetség, a SZEGAB PT – mely a bátorkeszi borászok társulása, a JBK Üzletház, valamint a Trademark – NOSZKAY pékség.

 

Fotó: Mauer Péter

 

Az est kötetlen részében a népdaléneklésnek, a magyar nótáknak ugyanakkora szerep jutott, mint a kultúrműsorban. Így kell ezt. Népdalaiban, nyelvében él a nemzet! 

 

Fotó: Mauer Péter

 

Fotó: Mauer Péter
Fotó: Mauer Péter

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.