Ismét eseményekben gazdag évet zárt a Csemadok Losonci Alapszervezete. A losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda Ráday termében megtartott évzáró közgyűlésen újraválasztották a szervezet vezetőségét is. Egyhangúlag megerősítve Demecs Andrea elnökségét.  Az ülésen megjelent a Csemadok Nógrádi Területi Választmányának titkára, Galcsík Károly és elnöke, Koronczi Ferenc is.

 

 

A közgyűlést Böszörményi István, nyugalmazott tanár vezette. Nyitó részében a Serly Kamarakórus lépett fel, amely az utóbbi hetekben két új taggal is bővült. Böszörményi István elmondta, hogy az előző év a Csemadok magalakulásának 70. évfordulója jegyében telt, a „Csemadok éve volt a Felvidéken. Pozsonytól Losoncig, Losonctól Nagyszelmencig hetvenkedtünk“.

 

 hirdetes_400x285  
Serly Kamarakórus

 

A szervezetnek volt mivel büszkélkednie. Az alapszervezeti, területi, országos szinten megtartott megemlékezések, értékelések végkicsengése az volt, hogy

 

„a Csemadok az elmúlt hét évtized alatt pótolhatatlan munkát végzett, küldetést teljesített, értékeket őrzött és értékeket teremtett … bebizonyosodott, hogy a Csemadok nélkül szegényebbek lennénk, ha egyáltalán lennénk, mint közösség“.

 

Böszörményi István és Demecs Andrea

 

A jelenlévők egyperces csenddel emlékeztek az elmúlt évben elhunyt tagjaikra, köszöntötték a jubiláns tagtársakat. A Csemadok Országos Elnöksége által kiadott Hűségért emléklapokat Demecs Andrea és Koronczi Ferencz adták át Princz Sándornak, Bize Ferencnek, Fehér Józsefnek, Belá Etelkának, Molnár Évának, Botka Zsuzsának, Sólyom Évának valamint a Losonci Anziksznak, a Szabó Gyula Emlékháznak, a Phoenix Lutetia Polgári Társulásnak és a Kármán József Alapiskolának és Óvodának.

 

Az iskolával kapcsolatban hangzott el, hogy az épület losonci viszonylatban a „kultúra fellegvára” lett, hiszen a losonci magyarság csaknem valamennyi rendezvényét itt tartja meg.

 

 

Az iskola igazgatója az emléklap átvételekor jegyezte meg, hogy az iskola ebben az évben ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, melynek kapcsán lesznek megemlékezések, melyek közül a legnagyobbra októberben kerül sor, melyre hivatalosak lesznek a Csemadok Alapszervezet tagjai is.

 

 

Az elnöki beszámolót Demecs Andrea tartotta meg. Elmondta, hogy a közelmúltban az iskolában is megünnepelték a Magyar Kultúra Napját, ahol azt a feladatot adta a gyerekeknek, hogy egy kis papírra írják fel, mi jut az eszükbe a Himnuszról.

 

Az első és leggyakoribb válasz az volt, hogy fel kell állni, sokan írták azt, hogy jól kell viselkedni, ami azt jelzi, hogy a gyerekek tudják, hogy miről van szó. Jóleső érzéssel számolt be arról, hogy az alapszervezet életébe növekvő számban kapcsolódnak be gyerekek, a fiatalabb generáció tagjai. Ennek egyik nagyon szép példája a Galáris Énekegyüttes, melyhez sok tanuló is csatlakozni szeretne.

 

 

A tavalyi év gyakorlatilag a megszokott „mederben folyt le”. Újévköszöntő koncert  a  csaknem két hónapra kiterjedt Kármán Napok, benne előadásokkal, színes programokkal és természeten az 1848/49-es szabadságharc eseményeire való megemlékezéssel, melynek a losonci Apolló mozi terme adott otthont és az megtelt. Annak ellenére, hogy a losonci magyarságot inkább már csak szórványmagyarságként tartják számon.

 

Duray Éva

 

Megújult a „Zengjen a dal” énekkari találkozó, melyen nógrádi és gömöri énekcsoportok vettek részt. Hasonlóképpen érdeklődés kísérte az Őszi kulturális fesztivál rendezvényeit is, melynek keretében sikeres színházi előadásokat is fogadni tudott a szervezet, melyeket alapítványi támogatásoknak köszönhetően sikerült úgy megvalósítani, hogy a jegyárak „belefértek” a színházkedvelők költségvetésébe is.

 

 

Az elnökasszony hangsúlyozottan szólt arról, hogy a losonci magyar szervezetek és csoportok kiváló az együttműködés, melyet hűen bizonyít pl. a júniusi Családi Nap vagy  decemberi Ádventi Forgatag, melyhez mindenki a maga erejével és lehetőségeivel hozzájárult.

 

 

A tavalyi program legnagyobb rendezvénye a Csemadok 70. évfordulóját felidéző ünnepi műsor volt, melynek a  losonci Zsinagóga adott otthont. Ezt, mint elhangzott a város ingyen bocsátotta a szervezet rendelkezésére, ami a várossal való jó együttműködést is jelzi. Az épület korlátozott befogadóképessége miatt a rendezvényre nem mindenki juthatott el. Hangulatát, műsorát, a közgyűlés záró részében képes beszámolójában Böszörményi István foglalta össze.

 

 

Hozzászólásában Galcsik Károly a dokumentálás fontosságára hívta fel a figyelmet, amivel nem lehet nem egyet érteni. Saját tapasztalatból tudom, hogy az évek múlásával a emlékezés felejt, s hiteles módon csak az marad meg, amit feljegyeztek, leírtak. S bár kissé furcsán hangzik e tekintetben, a mai digitális világunkban is a nagyobb értéket a papírra vetett szó jelenti.

 

Elmondta azt is, hogy az év programjában kiemelt jelentősége lesz a Trianoni évfordulónak. A Csemadok Területi Választmánya feladatának tekinti, hogy alapszervezeti szinten emlékezzenek az eseményről. Tervbe vették egy járási rendezvény megtartását és egy emlékmű felállítását is.

 

 

Ezzel kapcsolatban jegyezte meg Böszörményi István, hogy vigyázzunk arra, hogy a 2020-as év könnyen gyászév lehet más vonatkozásban is, ha a szlovákiai magyarság parlamenti képviselet nélkül marad. Cselekvő magyarnak kell maradni, el kell menni választani.

 

Korponai István

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.