Nyitókép: classicfm.com

 

Az év harmadik hónapja a kiadványokról szól. A könyvek népszerűsítésével az olvasás élményét is szeretnék népszerűsíteni. Sajnos, manapság egyre kevesebb ember olvas könyveket. Pedig a könyv illatának, lapjainak varázsát semmi sem pótolja…

 

Az olvasásnak számtalan jótékony hatása van. Többek között ide tartozik, hogy az ember szociálisabbá válik, miközben a cselekmény, amit olvas, gazdagítja is. Az olvasás által gyarapodik az ember szókincse, ezáltal az önbizalom is növekszik. Aki olvas, annál bizonyítottan csökken a neurológiai megbetegedések száma és a stressz kialakulásának veszélye. Továbbá egy-egy könyv elolvasása segít az adott téma mélyebb megismerésében, tehát táplálja, bővíti a tudást. Az olvasás segíti az érzelmi intelligencia és a rövidtávú memória fejlesztését.

 

Forrás: learnenglish.britishcouncil.org

 

 hirdetes_400x285  

Egyre többször hallható és saját tapasztaltból is írom, hogy a fiatalok egy része azért nem szeret könyveket olvasni, mert az alapiskolában feladott kötelező olvasmányok elvették a kedvüket. Kinek a kötelesség, kinek a történetek milyensége, esetleg az olvasmányok terjedelme miatt. Mások nem szeretnek olvasni, mert pörgős egyéniségek és még sorolhatnánk az okokat. Olvasni viszont jó!

 

Az olvasás népszerűségének növelésébe az európai kulturális fórum által meghirdetett, a Kulturális Örökség Európai Éve (2018.) is hozzájárult.

 

„Az év a gyermekekre és a fiatalokra koncentrál, akik megőrzik majd e kulturális örökséget a következő nemzedékek számára. Hangsúly helyeződik a kulturális örökség oktatási értékére, valamint a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődéshez való hozzájárulására. Az év az európai örökség megőrzésére, kezelésére és újrahasznosítására szolgáló intelligens módszerek kidolgozását is előmozdítja.”

 

– olvasható az Európai Bizottság meghatározásában. A kultúra részét képezik a könyvek is. Idén már számtalan rendezvényt tartottak e célból.

 

Forrás: dallasnews.com

 

Napjainkban az olvasmányok közkedveltebbé tételéért több eseményt is meghirdettek. Felvidék-szerte gyakoriak az író-olvasó találkozók, az olvasódélutánok, a könyvtárasok találkozója, a könyvtárakba a beiratkozási díjak elengedése, stb. Vannak települések, ahol az óvodások, kisgyermekek számára könyvtárlátogatást, mesedélutánt tartanak vagy akár kedvenc olvasmányaim rajzpályázatokat hirdetnek meg.

 

Olvassunk minél többet, az olvasás gazdagít.

 

Laky Erzsébet

Felhasznált források: tudasfaja.com/hetek.hu/op.europa.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!