Nyitókép: omediach.com

 

A Szlovák Televíziós és Filmakadémia (SFTA) tagjai nyílt levelet írtak a jelenlegi (Peter Pellegrini) és a jövőbeli (Igor Matovič) kormányfőnek.

 

A nyílt levélben kiemelik, hogy tisztában vannak azzal, hogy Szlovákiában a kormányváltás nem irigylésre méltó helyzetben történik, hiszen az ország az egész világgal együtt a koronavírus-járvány ellen harcol, melynek végső következményeit egyelőre még el sem tudjuk képzelni.  Az SFTA tagjai ezért is döntöttek úgy, hogy mielőbbi cselekvésre szánják el magukat.

 

 hirdetes_810x300  

A produkciós vezetők, operatőrök, világosítók, öltöztetők, kosztümtervezők, technikusok, kellékesek, sofőrök, segítők és más szakmai szervezetek a COVID-19-es vírus terjedése miatt hozott megelőző intézkedéseknek köszönhetően bevétel nélkül maradtak. Közülük senkinek sincs állandó munkaviszonya, mindenkit a ledolgozott órák és napok alapján fizetnek, senki sem maradhat közülük „homeoffice“-on (otthoni munkavégzésen).

 

Ezeknek az embereknek a munkája igényes, ami megköveteli az utazást, illetve, hogy nagy csoportokban találkozzanak (egy filmstáb gyakran több mint 100 emberből tevődik össze). Ezek olyan körülmények, amelyek jelenleg bebiztosíthatatlanok, ezért az elkövetkezendő két-három hónapra felfüggesztették a televíziós sorozatok és filmek gyártását, a reklámforgatását, a szinkronkészítést, valamint a kulturális- és sporteseményeket.

 

A fent említett akciók megszüntetése miatt több ezer szlovák család veszíti el a bevételét. Azt a bevételt, amiből a gyerekeiket etetik, amiből a bérleti díjakat vagy a jelzáloghiteleiket fizetik, amiből a gázt, villanyt, lízingrészleteket és fogyasztói hiteleket törlesztik, és persze nem utolsó sorban a járulékokat az államnak. Mindez annyit jelent, hogy a jelenlegi válság az audiovizuális környezetben dolgozó családokat végzetesen érinti, és egzisztenciális problémákat okoz nekik.

 

A Szlovák Televíziós és Filmakadémia nyílt levele végén arra a kéri a jelenlegi és a jövendőbeli kormányfőt, hogy a megélhetési problémáikra hozzanak valamilyen konkrét javaslatokat vagy megoldásokat. Példaként tanácsolják a kamatmentes kölcsön bevezetését a művészeknek, szerzőknek, egyéni vállalkozóknak és az audiovizuális szakmában dolgozó kisvállalkozóknak; továbbá javasolják a jelzáloghitelek és más hitelek törlesztésének elhalasztását, illetve a Szociális Biztosítóba és egészségbiztosítóba fizetett járulékok fizetésének felfüggesztését.

 

Ezek közül a javaslatok közül bármelyiknek az elfogadása – ideális esetben kombinációja – jelentős lépést jelentene a fentebb említett foglalkozásokat végző személyek alapvető életszükségleteinek bebiztosítására.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!