A kulturális intézményekkel (múzeumok, galériák, várak, kultúrházak stb.) együtt a besztercebányai kerület könyvtárai is bezárták kapuikat a látogatók előtt.  A könyvtárak addig a megszokott szolgáltatásaik mellett sok egyéb  programmal is várták az olvasókat.

 

A losonci Nógrádi Könyvtár és a Járási Művelődési Központ épülete

 

Az előadások, író-olvasó találkozók, gyermekprogramok mind azt a célt szolgálták, hogy ily módon is behozzák a könyvtárakba az érdeklődőket, s felhívják a figyelmet arra, hogy a könyv kézbe vétele, lapozgatása és olvasása sokkal nagyobb élményt ad, mint amit a digitális világ nyújt számukra.

 

Martina Michalovičová

 

 hirdetes_300x300  

A könyvtárak a mostani korlátozások közepette is igyekeznek megtalálni a lehetőségeket az olvasókkal való kapcsolat megtartására. Aadatbázisaik, a kölcsönözhető könyvek listája  már hosszú idő óta „on-line” elérhető, beleértve az otthoni keresgélést, a könyvek előjegyzését, az igényelt témakörhöz kapcsolódó irodalom összegyűjtését. Ezek a lehetőségek most is elérhetőek.

 

Csák István

 

Az olvasókkal való kapcsolattartásban a Besztercebányai Kerület öt járási könyvtára (Zólyom, Rimaszombat, Nagykürtös, Körmöcbánya és Losonc) – a hasonló helyzetben lévő intézményekkel együtt – új, eddig gyakorlatilag kihasználatlan lehetőségeket kínálnak az e-könyvek és kölcsönzésük, valamint az élő könyvtári közvetítések, felolvasások terén.

 

 

Az elkövetkező napokban, hetekben összehangoltan, délelőtti és kora délutáni időpontokban gyerekeknek és felnőttek szóló programoknak örülhetnek úgy a fiatalabb, mint az idősebbek. A könyvtárak Facebook oldalain élő meseolvasások, játékos vetélkedők és foglalkozások, e-könyv bemutatók lesznek elérhetők. A losonci Nógrádi Könyvtár esetében magyar nyelven is, amit a könyvtárral való együttműködés keretében a losonci Kármán Színház  tagjai biztosítanak az olvasóknak.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.