Nyitókép: munkacs-diocese.org

 

A szlovák kormány a koronavírus-járvány terjedésének lelassulása és Szlovákia viszonylag jó megbetegedési mutatóira való tekintettel enyhített a szigorításokon. Május 6-tól a nyilvános szentmisék bemutatása is újra engedélyezett az országban. Ezidáig a hívek, az érdeklődők csak a technikai eszközök segítségével követhették a szentmiséket, imaórákat, szentségimádásokat.

 

Az Egyház és a hívek nagy örömére néhány helyen – mint pl. Pozsonyban, Nyárasdon, stb. – már szerda este tartottak a hívek részvételével szentmisét, imaórát. Stanislav Zvolenský a Szlovák Püspökkari Konferencia elnöke hangsúlyozta, hogy Szlovákia tisztifőorvosának előírásait mindenki köteles betartani.

 

Mi a helyzet a lagzikkal, elsőáldozásokkal, bérmálásokkal, szentmisékkel a nyitás után? Íme, a részletek

 hirdetes_810x300  

 

A Konferencia továbbra is fenntartja a vasárnapi és ünnepnapi szentmiséken való kötelező részvétel alóli mentességet, s főként az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek ajánlja a fizikai jelenlét bölcs megfontolását. Szentmise-közvetítést a közeljövőben is biztosítanak az egyes médiaegységekben.

 

Kép: Pozsonyi katolikusok FB-oldala

 

A szigorú előírások közé tartozik többek között az egymás közti két méteres távolságtartás; a védőmaszk viselete; tilos a kézfogás; de a légzési higiénia és köhögési etikett betartása is. Ján Mikas tisztifőorvos további óvintézkedése szerint vasárnaponként a 65 évnél idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők részére külön szentmise bemutatása ajánlott.

 

Kép: Pozsonyi katolikusok FB-oldala

 

Molnár Tamás atya, a pozsonyi magyar katolikusok hívek lelkipásztora is örömmel vette a nyilvános szentmiséket is érintő óvintézkedések enyhítését. Egyike azon lelkiatyáknak, akik a szigorítások alatt is rendszeresen mutattak be élő adásban közvetített magánszentmiséket, hívek részvétele nélkül végzett imaórákat, -láncokat, s ezek közvetítéseit is biztosították.

 

 

A magyarországi csatornák műsorszámai között is lesz szentmise:

 

Kép: musor.tv

 

Laky Erzsébet

 

Források: Molnár Tamás atya/tkkbs.sk/magyarkurir.hu/Pozsonyi katolikusok FB-oldala/uvzsr.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.