Nyitókép: onet.pl

 

A YouTube videómegosztón szombaton közzétették a lengyel katolikus egyházban dúló pedofilbotrányokról szóló dokumentumfilm második részét. A dokumentumfilm néhány óra alatt elérte az egymillió megtekintést (jelenleg több mint 2,6 millióan látták).

 

A Tomasz Sekielski oknyomozó újságíró műhelyéből származó dokumentumfilm első része tavaly májusban került nyilvánosságra és hatalmas vitát váltott ki Lengyelországban.

 

 hirdetes_300x300  

A dokumentumfilm második részét Sekielski a testvérével együtt forgatta, a filmnek pedig a „Bújócska“ (Zabawa w chowanego) nevet adták. A dokumentumfilm olyan személyek történetét mutatja be, akik pedofil papok áldozataivá váltak.

 

A dokumentumfilmben azt állítják, hogy a pedofíliával megvádolt papokat a legtöbbször nem büntették meg a tetteikért, mindössze egy másik plébániára helyezték át őket. A film alkotói szerint a lengyel katolikus egyházmegyék csak azután jelentették a Vatikánnak a bűntettek, miután a vádemelések nyilvánosságra kerültek.

 

 

Megsértették az egyházi eljárásokat

 

A Lengyel Püspöki Konferencia képviselője az új dokumentumfilmmel kapcsolatban azt mondta, bizonyos kérdésekben megsértették az egyes egyházi eljárásokat, s ezeket a Vatikánnak kellene vizsgálat alá vetnie. Mindemellett köszönetet mondott az áldozatoknak azért, amiért nyilvánosságra hozták a szenvedéseikről szóló történeteket.

 

A dokumentumfilm első része, amely a Ne mondd el senkinek (Tylko nie mów nikomu) címet viseli, olyan férfiaknak és nőknek a vallomásait tartalmazza, akik gyerekkorukban pedofil papok áldozataivá váltak – vagy molesztálták, vagy megerőszakolták őket. A film első részét 2019 májusa óta 23 millióan nézték meg a YouTube-on.

 

A Sekielski testvérek jövőre tervezik a dokumentumfilm harmadik részét, melyben azt fogják vizsgálni, hogy miként oldotta a pedofil kérdést a maga idejében a lengyel származású II. János Pál pápa.

 

Lengyelországot megrázta a pedofil papokról készült legújabb dokumentumfilm

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.