Nyitókép: transindex.ro

 

Nyolc tétellel bővült az értéktár és néggyel a hungarikumok listája.

 

A Hungarikum Bizottság idei első ülésén döntött arról, hogy a hungarikumok közé sorolja a csíksomlyói búcsút és kegyhelyet, a klasszikus magyar kardiskola alapját, a tiszavirág védett természeti- és tájértéket és a szőregi rózsatövet is.

 

Fotó: hungarikum.hu

 

 hirdetes_400x285  

A bizottság a Magyar Értéktár bővítését is megvitatta, méghozzá a következő tételek esetében: beregi keresztszemes hímzés, aracsi templomrom és az aracsi kő, kocsi kocsi, balatonfüredi Anna-bál, Tavaszi emlékhadjárat, hajdúnánási szalmafeldolgozás, 1568-as vallásszabadság törvénye, valamint a újfehértói fürtös meggy.

 

Fotó: szoreg.hu

 

Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság jubileumi ülésén méltatta is az egyes tételeket. A tiszavirág ismertetésénél elmondta, hogy a természeti- és tájértékek között nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon is különleges. A szőregi rózsatő sokáig tartó virágzási szakaszát, sziromlevelei színjátékának erősségét és fagytűrő képességét emelte ki.

 

Aracsi templomrom (Foto: baramkovics.hu)

 

A XII. századból származó aracsi templomrom és az aracsi kő ismertetésével kapcsolatban elhangzott, hogy a fenséges látványt biztosító rom méltán lett a bácskai magyarság jelképe és nemzeti zarándokhelye.

 

A Hungarikumok Gyűjteményében jelenleg 75, míg a Magyar Értéktárban 175 tétel található

 

Foto: mariaut.sk

 

Urbán Erik OFM, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke a Romkat.ro erdélyi katolikus portál megkérdezésére a magyarok legjelentősebb ünnepei egyikének számító csíksomlyói búcsúról elmondta, hogy a döntésnek köszönhetően a pünkösdi búcsút egyre inkább sajátjuknak érezhetik a magyarok.

 

„A kegyhely elsődleges szerepe a hit őrzése, megerősítése és továbbadása. Csíksomlyó szerepe továbbra is hitünk megőrzésére, erősítésére és továbbadására buzdít”

 

– fogalmazott.

 

A lélektani hatása mellett az identitáserősítést is szolgáló ünnepre idén május 30-án kerül sor. A csíksomlyói pünkösdszombati szentmisét erdélyi idő szerint 12.30-tól (Szlovákiában 11.30-kor) mutatják be a helyi kegytemplom zárt ajtajai mögött.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.