A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői május végéig fogadják a szlovákiai magyar települések jelképes földadományait. A cél, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára, az összetartozás jegyében egy illusztris emlékhely jöhessen létre Gömör szívében.

 

A fesztivál önkénteseinek a tél folyamán sikerült megmenteniük a selmecbányai honvéd-szobor 16 tonnás talapzatát, amelyet Selmecbánya városa a Sine Metu Polgári Társulásnak ajándékozott. „Terveink szerint erre a talapzatra rögzített árbócon lobog majd a napjainkban gyakran használt felvidéki lobogó mint kohéziót teremtő szimbólum, ami a felvidéki magyar emberek összetartozását, egymás iránti közösségvállalását hirdeti majd“ – írják a szervezők. Az üreges talapzatba egy nagyméretű fémkapszula is kerül, amelybe a szervezők a szlovákiai magyar településektől várnak egy-egy marék földet.

 

A cél, hogy mind a 535 felvidéki magyarlakta település jelképes földje helyet kapjon a kapszulában. Ezidáig már több mint 400 adomány érkezett. Arról, hogy mely településekről érkezett már földadomány, s honnan hiányzik még, IDE KATTINTVA lehet információt szerezni.

 

 hirdetes_810x300  

A földadományt május végéig a következő címre lehet kézbesíteni:

 

Sine Metu Polgári Társulás

Duna rakpart – Dunajské nábrežie 12.

945 05 Komárom – Komárno

 

A világjárványra való tekintettel, az emlékmű nyilvános átadása csupán az online térben valósul meg. A zászlótartó emlékművet június 4-én felállítják, a zászlót felvonják, mindezt pedig az interneten, élőben közvetítik majd a szervezők. Az emlékműről bővebben ITT olvashatnak.

 

 

A kialakult helyzet miatt a Gombaszögi Nyári Tábor dátumát is kénytelenek voltak elhalasztani a szervezők – a fesztivál 2021-ben július 12-e és 18-a között valósul majd meg. További információk a rendezvény honlapján, a www.gombaszog.sk oldalon, vagy Facebook-oldalán érhetőek el.

 

Körkép.sk/(gnyt)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.