A losonci Nógrádi Könyvtár tevékenységére is jelentős hatással voltak a vírusjárvány miatt elrendelt korlátozások. A könyvtár nemcsak az olvasnivalót biztosítja a város és környéke lakosainak, de számos kulturális  élmény lehetőségét is felkínálja nekik. Közöttük magyar nyelvű rendezvényeken is.

 

Portálunkon többször is beszámoltunk a Szót értők Társasága találkozóiról, melynek a könyvtár Szépirodalmi részlegének olvasóterme adott otthont. De voltak magyar vonatkozású író-olvasó találkozók, előadások és kiállítások is. Jó a kapcsolata a losonci Kármán József  Alapiskola és Óvoda pedagógusaival.

 

 

 hirdetes_810x300  

Az elmúlt hetekben ugyan a látogatók előtt a könyvtár is zárva volt, de tartotta a kapcsolatot az olvasóival, melyek rendelkezésére állt az adatbázisa, lehetett igényelni kutatási alapokat képező irodalomjegyzékeket, voltak sikeres szlovák és magyar élő közvetítések (felolvasások, mesék, kézműves foglalkozások).

 

 

A könyvtár jelenleg csaknem a megszokott rendben működik, az ideérkező olvasók azonban változásokkal is találkoznak. A gyerekosztály a szépirodalmi részleg olvasótermébe költözött, az udvar szinte folyamatosan építkezési zajoktól hangos. Néhány hete megkezdték az épület és könyvtár egy részének átalakítását, amely egyben az épület történetében is kiemelt jelentőségű.

 

 

Ennek eredményeként közös akadálymentesített belépő részt kap az ismeretterjesztő – szakirodalmi- és  gyerekrészleg, lesznek új előadói termek, egy új számítógépes hálózat, elektromos vezetékhálózat, fűtésrendszer  stb. A munkálatok anyagi költségét (közel 320 ezer EUR) a besztercebányai kerületi önkormányzat biztosítja. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a kerület új vezetése lényegesen többet törődik a hatáskörébe tartozó kulturális intézményekkel, mint az előző választási időszakokban tapasztalható volt.

 

 

A felújítási munkálatok érdemben nem befolyásolják a részlegek működését. A kölcsönzések a biztonsági előírások betartásával működnek. Kötelező a kéz fertőtlenítése és a szájmaszk használata, a visszahozott könyvek 5, a polcokról levett könyvek 1 napra karanténba kerülnek.

 

Továbbra is megmaradtak az élő közvetítések és az egyéb elektronikus szolgáltatások. Kivételt képez a nyilvános internethálózat, amely jelenleg nem elérhető. A munkálatok előreláthatóan 2021 márciusában fejeződnek be.

 

 

A Nógrádi Könyvtár épületének telke a 19. században Schmidl Albert, a trieszti biztosító társaság ügynökének tulajdonában volt, melyet 1886-ban adott át az utódának, Hammermüller Ignácnak. Majd 1900-ban a Takarék és Hitelbank tulajdonába került.

 

Lebontották az itt álló alacsony földszintes épületet, és két év alatt Nagy A. tervei alapján építették fel az eklektikus, neobarokk, szecessziós elemeket tartalmazó egyemeletes épületet, a sarkán kis kilátó tornyocskával, melyet 1902. október 13-án adták át a rendeltetésének.

 

 

Az emeleten 28, a földszinten 9 helyisége valamint 3 előtere, 5 konyhája, 5 kamrája, 6 üzlethelyisége 4 raktára, 11 pincehelyisége és egy fatartója volt. Az üzleti helyiségeiben volt Fischer Jenő fűszerkereskedése, Feiner és Kürthy férfi- és gyermekruházati üzlete, Vajda Adolf divatszalonja, Balog Balázs cipőüzlete, Krausz Miksa lakatosműhelye.

 

 

Az 1930-as években a Hammremüller üzletben luxus szöveteket és selymet árultak. Volt itt könyvkereskedés (Salamon Károly) és kalapüzlet (Schnek) és cipőüzlet (BUSI) is. Az épületben működött a Losonczi Takarék- és Hitelbank is.

 

 

A 2. világháború után az Általános Hitelbank székhelye, A Nógrádi Művelődési Központ és Nógrádi könyvtár 1975-től használja.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.