Nyitókép: Körkép.sk/KL

             

Idén már hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Komáromi Nyár elnevezésű rendezvénysorozat. Bár a járványügyi korlátozások és a gazdasági bizonytalanság miatt sokáig kétséges volt, végül a város és a vállalkozók együttműködésének köszönhetően mégis sikerült elérni, hogy megvalósulhassanak a júniustól augusztus végéig tartó szórakoztató és kulturális programok – természetesen a szigorú közegészségügyi előírásokat betartva.

 

A koronavírus-járvány miatt a Komáromi Napok tavasszal nem kerülhettek megrendezésre, és a jelek szerint nyáron a régió szinte összes nagy kulturális, borászati és gasztronómiai rendezvénye is elmarad. Ez nem csak a rendezvényszervezőket és a kulturális életben, valamint a vendéglátóiparban tevékenykedő embereket érinti érzékenyen, hanem a lakosságban is hiányérzetet kelt, hiszen a több hónapos bezártság után hatalmas az igény a zenei és gasztronómiai programlehetőségek iránt.

 

„Az elmúlt hónapok megpróbáltatásait követően rendkívül fontos, hogy a mi régiónkban is a lehető leggyorsabban felélénküljön a gazdaság és újra pezsegjen az élet. A több hónapos karantén után ugyanis nem csak az emberek szeretnének egy élhetőbb várost, hanem a helyi vállalkozások és előadók számára is fontos, hogy az élet ismét visszatérjen a régi medrébe. A nyár közeledtével pedig ebben kulcsszerepe van a turizmus, a vendéglátóipar és a kulturális élet visszaállításának is.”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta el Keszegh Béla, Komárom polgármestere június 5-én, pénteken tartott sajtótájékoztatóján a komáromi Városi Hivatal épületében.

 

fotó: Komjáthy Lóránt

 

A Komáromi Nyár elnevezésű programsorozat az elmúlt évek során egyre nagyobbra nőtt. A nyári hónapok alatt városszerte megrendezett programokat magába foglaló projekt minden generációnak szól, célja a város kulturális életének és turizmusának támogatása, valamint egységesítése.

 

A 2014-ben Belvárosi borteraszként induló rendezvénysorozat Kovács Dávid városi képviselő közreműködésével tavaly már több mint 50 programlehetőséget foglalt magába, az éjszakai erődtúrától kezdve a bábjátékokon át egészen a jazz-koncertekig.

 

fotó: Komjáthy Lóránt

 

Éppen ezért néhány érintett vállalkozó Komárom város vezetésével karöltve úgy döntött, hogy – bár a tavalyi évhez képest visszafogottabb mértékben, valamint a szigorú közegészségügyi szabályokat betartva – idén is megrendezésre kerüljön a Komáromi Nyár.

 

„A programjaink kialakítása során fontos szempont volt, hogy a helyi előadóművészeket, kézműveseket és például a borászokat is támogassuk”

 

– tette hozzá Ferenczi Zsolt, főszervező.

 

fotó: Komjáthy Lóránt

 

A VI. Bástyában található WineGarden borozó teraszán például nyár végéig minden szombat este helyi zenészek koncertjei tekinthetők meg önkéntes belépővel, péntekenként pedig a „Borászok a pult mögött” (Vinári za pultom) program keretein belül a régió egy-egy kiemelkedő borásza lesz jelen és tart évjáratkóstolót a boraiból.

 

A „Borászok a bástyák felett” (Vinári nad baštami) eseményen pedig nem csak 15 helyi borászat, hanem a Dunamente termelői piac is kínálja majd portékáit július második hétvégéjén.

 

fotó: Komjáthy Lóránt

 

Lesznek továbbá „Kulináris élmények a bástyák alatt” (Kulinárske zážitky pod baštami) is, ahol meghívott séfek készítik majd el nem csak Csallóköz, hanem Erdély ízeit is a tematikus esteken. (Csallóköz a grillen – Žitný ostrov na grile, Erdély ízei – Chute Sedmohradska).

 

Nem marad el a Lehár nyár sem

 

Július 5-től augusztus 30-ig nyolcadik alkalommal szervezik meg a Lehár nyár rendezvénysorozatot Komáromban, hétről hétre különleges fellépőkkel várják majd az érdeklődőket – tájékoztatta a Körképet Klemen Terézia, a rendezvénysorozat főszervezője.

 

fotó: Komjáthy Lóránt

 

Íme a program:

 

Július 5. – Varkocs- zenekar Somorja

 

A Varkocs zenekar felvidéki népcsoportok dorombos emlékeit dolgozza fel sajátos Hooligan Folk stílusban. Legyen az magyar, szlovák, rutén, sváb vagy bolgár nóta. Az együttes ősi magyar és szláv akusztikus hangszereken szólaltat meg olyan dalokat, melyek vagy  feledésbe merültek, vagy tiltott volt játszani. Fő célunk a szlovákiai dorombos hagyományok újjáélesztése, és bebizonyítani hogy ősi népi muzsika van olyan erőteljes mint egy rock-koncert.

 

fotó: Komjáthy Lóránt

 

Július 12. – Deja Vu zenekar -Alex Strieženec 

Július 19. –Nógrád hangjai –  Galáris énekegyüttes és File banda – Losonc 

Július 26. – a   Zene szárnyán – Göbő Anna és Sándor 

Augusztus 2. – Retro Boys – Komárno + Borbély Károly

Augusztus 9. – Ifj. Botló János koncerthegedűs & Szemi Tóth István 

Augusztus 16. – Emmer Péter koncertje

Augusztus 23.- Dél-komáromi Ördöngős Népzenetanoda előadása

Augusztus 28. (péntek) – Lehár Ferenc: Luxemburg grófja- nagyoperett- Egressy Béni MK Komárom – nem ingyenes

Augusztus 30. – operettest – a Lehár Nyár zárókoncertje

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.