Anna, Anikó
  • HUF: 360.01
  • USD: 1.18
  • 23 °C
  • 36 °C
Kultúra

Trianon 100: Virtuális fotógaléria látható a Nemzeti Múzeum honlapján

A fotógaléria az 1920-ban elszakított országrészek kulturális, művészeti kincseinek fotóiból válogat.

Nyitókép: mnm.hu

 

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából fotókiállítást rendez a Magyar Nemzeti Múzeum; a tárlat a járvány miatt csak ősszel valósulhat meg, azonban addig is szeretnék bemutatni a közönségnek a Kárpát-medence gazdag kulturális örökségének egy-egy darabját, virtuális fotógaléria formájában – hangzott el az M1 Ma reggel című pénteki műsorában.

 

Az Összetartozás éve virtuális fotógaléria címmel látható kiállítás az 1920-ban elszakított országrészek kulturális, művészeti kincseinek fotóiból válogat.

 

Baják László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa elmondta: ugyan Magyarországtól nagy területeket csatoltak el, ugyanakkor ezeknek a területeknek a múltja, története és szellemi öröksége ma is része Magyarország köztudatának. A Kárpát-medence szellemi öröksége minden itt élő nép közös öröksége, mert a gyökerek közösek – fogalmazott.

 

Kitért arra, hogy a trianoni békediktátum legkárosabb vonatkozása, hogy azt az erős Közép-Európát tette tönkre, amely képes lett volna Európát a továbbiakban stabilizálni. Gyenge, kiszolgáltatott kisállamokat hozott létre a térségben, amelyek nem voltak képesek fékezni a felemelkedő új nagyhatalmak törekvéseit.

 

Mint fogalmazott: a második világháború tulajdonképpen nem más, mint az első világháború folytatása, mivel ez utóbbit lezáró békék nem megoldották a problémákat, hanem új problémákat hoztak létre.

 

Műemlékekről, az elcsatolt területeken született fontos emberekről, szellemi teljesítményekről szól a tárlat, amely addig is virtuális formában látható.

 

A virtuális kiállítás július 9-ig tekinthető meg hetente frissülő tartalommal a www.mnm.hu oldalon.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket