A koronavírus okozta korlátozások márciusban leállították, az akkor tervezett losonci programokat is. Így egy szűkkörben megvalósított  március 15-i koszorúzást leszámítva teljese terjedelmében elmaradtak a Kármán József napok rendezvényei, az előadások, a Csiribiri Játszóház foglalkozásai de a városnéző séták, a városban újdonságnak mondható vezetett gyalogtúrák és a kirándulások is.

 

 

Kulturális-társadalmi téren Losoncon remélhetőleg fokozatosan visszatér a megszokott kerékvágásába, beleértve a helyi magyar közösség programjait. A losonci Nógrádi Galéria és Múzeum, a Városi Múzeum, a Zsinagóga már megnyitotta a kapuit, s egyre több sportrendezvényre is sor kerül. A losonci Városi Hivatal Szombatonként két „kerékpárbuszt“ (cyklobus) is indít a kerékpározás híveinek, melyek közül az egyik egészen Látky-ig, a másik Ábelfalvára viszi őket, hogy azután ki-ki erőnléte kedve szerint már két keréken hazaérkezzen.

 

 hirdetes_810x300  
A kerékpárbuszok menetrendje

 

A losonci magyar szervezetek közül a Phoenix Lutetia Polgári Társulás a hétvégén indítja újra programjait. Június 27-én (szombat) egy újdonsággal, vezetett gyalogtúrára kerül sor. Az Évadnyitó vulkántúra (Losonc-Fülek) – Ajnácskő – Ragács – Szárkő – Zaboda-kő – Ajnácskői vár – (Fülek-Losonc) útvonalon kerül sor, amely a régió egyik legszebb területét járja be.

 

 

A közepesen nehéz kb. 15 km hosszú, Ajnácskőről induló gyalogtúrát id. Ádám Sándor, természetvédelmi őr vezeti. A résztvevők helyszínre szállítását a Losonc-Ajnácskő útvonalon a Szlovákiai Kisebbségi Alap támogatásával a szervezők autóbusszal biztosítják. A túrához Losoncon, Füleken, Ajnácskőn előre jelzett igény esetén az útvonalra eső falvakban  lehet csatlakozni. A rendezvény társszervezője a füleki Nógrádi Turisztikai Információs Központ.

 

 

Egy nappal később június 28-án (vasárnap) kerül sor az idei első városnéző sétára., amely során annak résztvevői a losonci magyar emlékhelyekkel ismerkedhetnek meg. A séta a Kármán József Alapiskola és Óvoda előtti térről indul és a Kubinyi tér – Ráday utca – Vajansky utca – Herz utca – Komensky utca – Lúčna utca – B. Nemcovej u. – Szabó Gyula utca – Masaryk utca – Kubinyi tér tervezett útvonalon.  A sétát Böszörményi István, nyugalmazott középiskolai tanár, helytörténész vezeti.

 

 

A polgári társulás következő rendezvénye az augusztus 21-23-a között egy  háromnapos tanulmányi kirándulás lesz a Losonc – Ópusztaszer – Kecsekemét – Bugac – Cegléd – Losonc útvonalon. Középpontjában az Ópusztaszeri Feszty-körkép és helyszín bejárása valamint a Kurultáj rendezvénye képezi. (augusztus 22., szombat). A résztvevők megismerkedhetnek Kecskemét belvárosával is.

 

 

A rendezvény a péterfalai Dalia iskola – Kopecsni Gábor együttműködésével valósul meg. A Kurultáj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, és olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. Az ünnep az sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is. A három napos Kurultájon 25-nél több rokon nemzet lesz jelen, és több mint 50 olyan program kerül megrendezésre, melyen a hun-türk tudatú népek képviselői kultúrájukból adnak ízelítőt.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.