A komáromi Jókai Színház június 29-én tartotta 67. évadzáró ülését, melyen a társulat tagjai, a vezetőség, a háttérmunkáért felelős dolgozók, valamint a média képviselői voltak jelen. Az ülést Gál Tamás, a színház május 20-án kinevezett új igazgatója nyitotta meg, aki 17 év után váltotta Tóth Tibor korábbi igazgatót e funkcióban.

 

Gál Tamás üdvözölte a jelenlévőket, bevezetőjében röviden ecsetelte a koronavírus okozta nehézségeket, s reményét fejezte ki, hogy szeptembertől új lendülettel rugaszkodhatnak neki a munkának. Az igazgató bizakodva tekint az elkövetkezendő évadra, lévén, egy kiváló társulatot vesz át. Egyben reményét fejezte ki, hogy a következő évadban zökkenőmentesen folytatódhat a színházi tevékenység.

 

Beszámolójában ismertette az időközben lezajlott személyi változásokat. A korábbi gazdasági igazgató, Dobai Tibor szerepét Banai Tóth Pál közgazdász veszi át, a színház művészeti vezetője Varga Emese dramaturg lesz, az ifjúsági- és gyermekelőadásokat pedig Garajszki Margit koordinálja. A társulathoz két frissen szerződtetett művész, Kiss Szilvia és Matusek Attila kerül.

 

 hirdetes_810x300  

Varga Emese művészeti vezető ismertette a 2020/21-es évad programját, röviden ecsetelve e színpadi művek identitásmeghatározó kérdésfelvetéseit. Szeptemberben mutatják be a tavaszról elmaradt Szeretkezz, ne háborúzz! című darabot Hargitai Iván rendezésében, majd novemberben Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című műve kerül színre, Czajlik József rendezésében.

 

Februárban egy zenés népszínművet láthatunk, A vén bakancsos és  fia a huszár címmel Eperjes Károly rendezésében, tavasszal pedig egy olasz drámaíró művét, a Hat szerep szerzőt keres Michal Vajdička rendezésében.

 

Vendégelőadásra is sor kerül majd, a kassai Thália Színház társulata A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabjával látogat el Komáromba.

 

A felsoroltak mellett stúdió-előadásokon is részt vehetünk, melyek közül elsőként Shalespeare Hamletjét láthatjuk, Matusek Attila rendezésében.

 

A mikrofonnál Gál Tamás, az asztalnál Banai Tóth Pál, Garajszki Margit, Varga Emese. Fotó: Drozd Milán

 

A gyermek- és ifjúsági előadásokról Garajszki Margit tájékoztatta a jelenlévőket.

A Gyerkőc bérletben a Pataki András rendezte Tücsöklakodalom, valamint Écsi Gyöngyi Az élet és a halál vize című előadásokat kínálják a legkisebbeknek. Az alsó tagozatos tanulók ezen felül Garajszki Margit Bartók és a fából faragott királyfi című meséje nyomán született színi előadását is láthatják.

 

A felső tagozatos tanulóknak a Kor-Zár verséneklő együttes és a Csavar Színház Rege a tűzről és jácintról című produkciót, valamint A vén bakancsos és fia a huszár című előadást ajánlja a színház.

 

A középiskolás diákok a Mi osztályunk, A vén bakancsos és fia a huszár, a Hamlet, valamint a Napfoltok című darabot tekinthetik meg. Shakespeare remekéhez középiskolai színházi vetélkedő is kapcsolódik, Hamlet nyomában címmel.

 

A színházi műsorterv ismertetését követően Banai Tóth Pál újonnan kinevezett gazdasági igazgató kapott szót, akinek ugyan még sok konkrétumról nem volt lehetősége beszámolni, de fellépésével biztosítékként hatott, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is megtalálja a lehetőségeket a színház anyagi helyzetének tekintetében. A gazdasági igazgató kérte, hogy legyenek hozzá bizalommal, és őszintén jelezzék az estleges gondokat.

 

A beszámolókat negyedórás szünet követte, majd pedig ünnepélyes keretek közt díjátadásokra került sor. Elsőként a Ferenczy Anna díjat adta át saját kezűleg a névadó érdemes művész, a színház örökös tagja, Szabó Viktor színművésznek. E díj odaítéléséről minden évben a társulat tagjai szavazással döntenek. Ferenczy Annát pedig a színházigazgató üdvözölte egy szép virágcsokorral.

 

A virágcsokorral a díjazott színművész, Szabó Viktor. Fotó: Drozd Milan
Ferenczy Anna érdemes művész, díjalapító. Fotó: Buday Mária
Ferenczy Anna díj. Fotó: Drozd Milan
Ferenczy Anna díj. Fotó: Drozd Milan

 

Hasonló folyamattal működik a legjobb színházi dolgozónak kijáró díj, melyet ebben az évben Fabó Mária, a marketingosztály vezetője kapott meg. A korábbi években szokásos Színészrobot díj tekintettel a kialakult körülményekre, nem került átadásra.

 

A színházigazgató Gál Tamás egy gyönyörű virágcsokorral köszöntötte Szentpétery Aranka nyugalmazott színművészt is, aki idén tavasszal a felvidéki magyarság identitásának megőrzését segítő művészi tevékenységéért a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetését kapta.

 

A neves művésznőt egyszerre két ellentétes érzés kerítette hatalmába, mert a vírusos időszak körülményei teljesen ellehetetlenítették a díj ünnepélyes átadását, ennek kapcsán túlzottan prózai körülmények között vehette azt át.

 

Ezen felül még reményét fejezte ki, hogy Gál Tamás vezetésével e neves kőszínház, melyért az előző színészgenerációk rengeteget küzdöttek, ismét visszanyerheti régi fényét. A templom és az iskola mellett nevelő hatással bír, a művelődés fellegvára, ahol nem hangozhat el trágár szó. Szentpétery Aranka zárszóként egy nagyon szép verssel ajándékozta meg a jelenlévőket.

 

A díjátadásokat követően a Jókai Színház előterében vendégfogadásra került sor, ahol terített asztalok mellett kötetlen társalgás folyt múltról, jelenről, jövőről.

 

A Komáromi Jókai Színház 2020/2021-es színházi évada

 

Arisztophanész – Szilágyi Eszter Anna: Szeretkezz, ne háborúzz!

zenés játék

Rendezte: Hargitai Iván

Bemutató: szeptember 18.

Próbák: július 7-19.

 

Tadeusz Słobodzianek: A mi osztályunk

zenés történelemlecke 14 órában

Rendező: Czajlik József

Zene: Lakatos Róbert

Próbakezdés: 2020. szeptember 2.

Bemutató: 2020. november 13.

 

Szigeti József: A vén bakancsos és fia a huszár

zenés népszínmű

Rendező: Eperjes Károly

Próbakezdés: 2021. január

Bemutató: 2021. február

 

Luigi Pirandello: Hat szereplő szerzőt keres

Rendező: Michal Vajdička

Próbakezdés: 2021. április

Bemutató: 2021. május

 

Vendégelőadás:

 

Mikszáth Kálmán – Gyarmati Kata: Noszty fiú esete Tóth Marival

 „csavaros ésszel kifundált szerelmi kaland”

Rendezte: László Sándor

Kassai Thália Színház

 

Stúdióelőadások:

 

Shakespeare: Hamlet

Rendező: Matusek Attila

Játsszák a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola diákjai

Próbakezdés: 2020. augusztus 20.

Bemutató: 2020. szeptember 22.

 

Stúdióelőadás 2:

 

Rendező: Rastislav Ballek

Próbakezdés: 2021. február

Bemutató: 2021. március-április eleje

 

TOVÁBBI STÚDIÓELŐADÁSOK – vendégelőadások

 

Laboda Róbert – Matusek Attila: Pillanat, amely kilóg az időből

scifi-monodráma

Előadja: Matusek Attila

 

Soóky László: Assziszi Szent védőbeszéde

Rendezte: Telihay Péter

Rlőadja: Culka Ottó

Bemutató: 2021. január

 

Buday Mária

 

A fotók Drozd Milan, valamint Buday Mária felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.