Nyitókép: Körkép.sk/Mede Géza

 

2015 októberében Magyarország kormánya programot hirdetett a Kárpát-medence magyar vonatkozású műemlékei megmentésére. A terv Rómer Flóris nevét kapta, aki mint nagyváradi kanonok jelentős régész és művészettörténész professzor volt, megvalósítását pedig a Teleki László Alapítványra bízták. 

 

A Rómer Flóris Terv kitűzésével a magyar kormány több célt követett. Egyrészt feltérképezni azokat az értékes műemlékeket, amelyeket felújítás nélkül az enyészet fenyeget. Ehhez felhasználni a magyarság építészeinek, művészettörténészeinek és restaurátorainak áldozatos munkáját. Munkát adni a régiókban az egyre kevesebb számban levő mesterembereknek, akik még boldogulnak a műemlék jellegű szakmunkákkal. És nem utolsósorban biztosítani a kárpát-medencei magyarságot, hogy ilyen jellegű törekvéseik megvalósításában nincsenek egyedül.

 

2018-ban konferencia foglalkozott a Rómer Flóris Terv elért eredményeivel. Arra a megállapításra jutott, hogy a terv megvalósítása sikeres. Egy vándorkiállítás megrendezését tűzte ki célul, amely bemutatja az eredményeket. 

 hirdetes_810x300  

 

Földváry Gábor

 

A tematikus vándorkiállítás azóta elérte a Kárpát-medence minden részét. Erdélyt, Vajdaságot, Muraközit, Kárpátalját és Szlovákiát is.  

 

„Nálunk a Felvidéken immár ötödik alakalommal nyílik meg.” 

 

mondta el a kiállítás megnyitóján Földváry Gábor miniszteri biztos, aki Géresi Róberttel, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspök-helyettesével együtt nyitotta meg a kiállítást. 

 

Géresi Róbert

 

Csaknem száz, nemzetünk történelméről tanúskodó műemléket mentettünk meg, csaknem száz műemlék került felújításra a program keretén belül. A tematikus kiállítás bemutatja néhány műemlék templom helyreállítását, de meg lehet tekinteni épület felmérési munkákat, falképek feltárását, homlokzatok felújítását, tető felújítási munkákat, felújított haranglábakat és fakapukat.”

 

hangzott el a megnyitón.

 

 

A kiállítás tablóegyütteseken mutatja be a műemlékeket, amelyek jellemzően templomok. A tabló egyik oldala azt mutatja be, hogy milyen volt, a másik oldala pedig, hogy milyen lett a műemlék a felújítás után. Van itt kukkoló, ahol három dimenzióban láthatjuk a műveket, van kirakós játék a gyerekek szórakoztatására, láthatunk két szép mennyezeti kazettát is az énlaki templomból.

 

 

A kiállításon elhangzott, hogy a Felvidéken Iskén, Csécsen, Bodrogkeresztesen, Hontvarsányban, Lakszakállason, Péderen folytak felújítási munkálatok a program keretén belül. Gömörben pedig Felsővályon, Zsípben és Tornalján teremtett értéket az alapítvány 2015 óta. Mint mondták, a szlovákiai műemlékvédelem előírásainak a különbözősége bizony gyakori gondokat okozott, de ezeket sikerült rendre kiküszöbölni.

 

 

A vándorkiállítás megnyitójára sok látogató jelenlétében a Csillagházban került sor Rimaszombatban. A további érdeklődőket augusztus végéig várják szeretettel a rendezők.

 

Mede Géza

képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.