Nyitókép: lexikon.sk

 

Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter kijelentette, hogy a krasznahorkai várnak legalább egy részét szeretné megnyitni, a szepesi várat pedig szeretné felújíttatni.

 

„A krasznahorkai várat illetően nyolc év után ott tartunk, hogy minden készen áll a közbeszerzés elindítására“

 

– jelentette ki Milanová, majd hozzátette: az is nagy siker lesz, ha négy évben belül legalább a vár egy részét sikerül megnyitni.

  hirdetes_300x300   

 

A szepesi várral kapcsolatban megjegyezte, ötmillió eurót szántak a román kori palota felújítására.

 

„Jelenleg a palota olyan állapotban van, hogy ha jön egy keményebb tél, akkor nem fogj túlélni“

 

– jegyezte meg a miniszter asszony, akinek az elsődleges prioritása az, hogy a saját költségvetésből vagy az uniós forrásból, de pénzt biztosítson a román kori palota, illetve az egész felső erőd felújítására.

 

Milanová szerint a kulturális örökségek helyzete Szlovákiában nyomorúságos.

 

Milanová az uniós forrásokból újítaná fel az emlékműveket

 

Amennyiben az előző kormány által elfogadott költségvetésben nem marad annyi pénzforrás, mint amennyi a kulturális műemlékek és építmények felújításához szükséges lenne, a kulturális tárca készen áll arra, hogy az uniós forrásokból kérjen pénzt a tervezett beruházásokra.

 

 „A felújítások beruházási terveit a pénzügyminiszter elé terjesztettük. Egyelőre még nem ismert a végleges álláspontja arról, hogy talál-e annyi pénzforrást a felújítási munkálatokra, mint amennyit kértünk“

 

– magyarázta Milanová.

 

A kormány 2019 júliusában 35 millió eurót különített el a krasznahorkai vár teljes felújítására, míg a szepesi vár helyreállítására, illetve a román és a nyugati palota felújítására 4,8 millió eurót hagyott jóvá.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.