A rozsnyói, 2007 novemberében megalakult Gótikus út (Gotická cesta) polgári társulás a rozsnyói Műemlékvédelmi Hivatal és a Regionális Fejlesztési Irodával való többéves együttműködés eredményeként jött létre.

 

 

A műemlékekkel, azok védelmével foglalkozó szakemberek mellett a társulás tagjai lettek a Gótikus út mentén fekvő települések képviselői, a templomok tulajdonosai, az egyházak képviselői. Legfőbb küldetésük a gömöri Gótikus út kulturális emlékeivel való törődés.

 

 hirdetes_810x300  

Az egyik legjelentősebb programjuk a hagyományosan augusztus végén megrendezésre kerülő Gótikus út címet kapott rendezvény, melynek során az érdeklődők lehetőséget kapnak a Gótikus út templomainak megismerésére. A rendezvény részét képezi a kétévenként megrendezett szakmai konferencia, melyen szakemberek mutatják be a témával összefüggő kutatások, munkálatok eredményeit.

                          

 

Az idei rendezvényre augusztus 27-29-e között kerül sor. A szervezők és érdeklők csak remélhetik, hogy a koronavírus nem okoz majd gondokat, s mindent a tervek szerint sikerül valósítani. A rendezvény ugyan nyilvános, de a résztvevők száma az érvényes rendelkezések miatt bizonyos szinten korlátozott. Az aktuális információkat a szervezet honlapján és Facebook-oldalán lehet elérni.

 

 

A rendezvényt augusztus 27-én a rozsnyói városháza nagytermében a „A gótikus út középkori templomai kutatásainak legújabb eredményei“ c. tudományos konferencia nyitja meg. Ebben teret kapnak a régészeti ásatások, azok eredményei, a műemlékvédelmi kutatások, a freskók felújításai, a középkori szövetek és ruhák, stb. A résztvevők a nap folyamán közel 20 előadást hallgathatnak meg, melyeket követően kérdéseket is feltehetnek.

 

 

Inkább csak szemezgetve a tervezett előadások  címeiben: Gömöri templomok középkori falfestményekkel, A Zsípi (Źip) református templom belsejének régészeti ásatásai, a rekenyeújfalusi (Rakovnice) Mária Magdolna római katolikus templom műemléki kutatásai, a népi vallásosság népi megjelenése Rozsnyón és környékén, a jolsvai (Jelšava) evangélikus templomban végzett 2016-os régészeti ásatások, az egykori  jolsvai evangélikus iskola, a rimabrézói közepkori falfestmények ikonográfiája, a kövi (Kameňany) evangélikus egyház temploma falfestményinek restaurálása, a hárskúti (Lipovník) középkori falfestmények restaurálása, gömöri fa, barokk mikroépítészet a kombinált kutatás fényében (Pelsőcardó (Ardovo) és Henckó (Henckovce)) templomok, az égi kapuk titkai, a középkori nemesség és nemzettségek öltözéke, stb.

 

 

Az augusztus 27-re tervezett tanulmányúton a gótikus út templomait mutatják be  a szervezők. A Szlovák Kulturális Minisztérium támogatásának köszönhetően a rozsnyói autóbusz-állomásról két autóbusz indul, melyre helyekre előzetesen kell regisztrálni. Jelenleg már csak póthelyekre, mert már minden hely elkelt.

 

 

Az viszont jó hír, hogy az érdeklődők saját autóval is követhetik a buszt. Az egynapos kiránduláson szakvezetések kíséretében a süvétei (Šivetice)  Szent Margit körtemplomot, a  kövi (Kameňany) evangélikus templomot, a  gömörrákosi (Rákoš) római katolikus Szentháromság templomot, a hizsnyói (Chyžné) angyali üdvözlet tiszteletére felszentelt római katolikus templomot látogatják meg a résztvevők.

 

 

Augusztus 29-én is megnyílik a gótikus út 13 temploma, melyeket ezen a napon szabadon meg lehet látogatni. Az érdeklődőket szakmai vezetés várja (szlovák, igény szerint angol nyelven), illetve elérhetőek lesznek a templomról megjelent szlovák és magyar nyelvű, a helyszínt bemutató füzetek is. A napot a rozsnyói evangélikus templomban megtartott I. Fiati fúvós négyes kvartett koncertje zárja.

 

 

Az elérhető templomok:

 

Csetneki körlet (Rozsnyói járás):  Csetnek – evangélikus templom, Pelsőc – református templom, Martonháza (Ochtina) – evangélikus templom, Gecelfalva (Koceľovce) – evangélikus templom, Henckó – római katolikus templom.

 

Jolsvai körlet (Nagyrőcei járás): Süvete (Šivetice), Gömörrákos, Hizsnyó – római katolikus templomok, Kövi – evangélikus templom.

 

Rimai körlet (Rimaszombati járás):  Rimabrézó (Rimavské Brezovo), Karaszkó (Kraskovo), Rimabánya (Rimavská Baňa), Kiéte (Kyjatice) – evangélikus templomok.

 

 

Nyitókép és fényképek: a rendezvény honlapja valamint a  2019-es évfolyamán készült felvételek.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!