Üresen maradt házak, egymástól elszakított családok. Felidézték a száműzetés emlékeit a csallóközi községben. 

 

A felvidékiek tragikus éveit, nemzetünk fájdalmát idézték fel a Pódatejedben. A 73 évvel ezelőtti lakosságcserére, kitelepítésre emlékeztek a faluban, ahol Csóka Sándor polgármester kezdeményezésére egy könyvet jelentettek meg. Hogy méltóképpen emlékezzenek a településről elűzött lakosokra.

 

 

 hirdetes_400x285  

Az augusztus elsejei koszorúzási megemlékezéssel egybekötött könyvbemutatón színültig megtelt a helyi faluház nagyterme. A Pódatejed Község Önkormányzata által tartott rendezvényre fiataltól idősig érkezett érdeklődő.

 

 

Csóka Sándor köszöntését követően összefoglalta, hogy egy jelentős pillanatnak lehetünk tanúi. A lelkiismeretes anyaggyűjtést követően a könyv megírására az immár 42 kiadványt megjelentető, „Csemadokos” néven is közismert Varga László népművelőt, történelemtanárt és helytörténészt kérte fel.

 

A polgármester úgy véli, a kitelepítettek szülőföldjükhoz való ragaszkodása jelentősen segít bennünket abban, hogy szilárd alapokra helyezzük jövőnket. Bemutatott egy királyi térképet a Monarchiából, amelyen a Pozsony vármegyéhez tartozó községüket jegyezték.

 

 

„Nem bántani, sebeket feltépni, csak emlékezni és tiszteletet adni szeretnénk ezzel a kiadott könyvvel” – mondta Csóka Sándor könnyeivel küszködve. A magángyűjteményéről elmondta, hogy tíz évig dolgozott rajta azzal a gondolattal, egyszer biztosan felhasználja.

 

 

A településvezető a kitelepítés előzményeit is összefoglalta. A Pódatejedről kiutasított személyeknek egyetlen „bűnük” a magyarságuk volt. A beneši dekrétumokat a Dunaszerdahely melletti faluban is érvényesítették. Azaz, a magyarok vagyonát elvették, rabszolgamunkára fogták be őket, sor kerül reszlovakizációra és deportálásra is.

 

 

Az előadást egy látványos prezentáció egészítette ki többek között korabeli karácsonyi ünnepekre szóló üdvözlettel, családi képekkel, vagyonjegyzékkel, és egy listával a kitelepítettek  névsorával. A településvezető bánatosan jegyezte meg, hogy milyen jelentős mértékben szóródott szét a helyi lakosság.

 

 

Az előadás során részletesen bemutatásra került a tartalmas könyv tizenegy fejezete. Csóka Sándor őszinte köszönetének adott hangot mindazoknak, akik a könyvkiadást támogatták. Varga László szólt a könyv születéséről, a felhasznált forrásokról és a kiadvány felépítéséről is.

 

 

A helytörténész vallott arról, hogy „meggyőződésem, ha mi önmagunk nem tárjuk fel ezt a korszakot, akkor azt helyettünk nem fogja megtenni senki. Ezt nekünk kell megcsinálni!” Hozzátette, hogy ebben az országban már mindenkitől bocsánatot kértek, csak a magyaroktól nem.

 

 

A jelenlévők bár tisztában voltak a történtekkel, mégis megdöbbenve és könnyeikkel küszködve hallgatták az összefoglalót, nézték a prezentációt. Az előadásokat dedikálás követte. Az emlékezés, tiszteletadás órai koszorúzással ért véget.

 

További képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.