Nyitókép: Petra Áčová/Nový Čas

 

A szlovák fővárosban, Pozsonyban augusztus 14-e (péntek) és augusztus 16-a (vasárnap) között rendezik meg az idei Pozsonyi Koronázási Ünnepségeket. A többnapos rendezvénysorozat keretén belül az érdeklődők megtekinthetik a koronázási menetet, koronázási koncertet hallgathatnak meg a Szent Márton-dómban, illetve ingyenes bemutatókon vehetnek részt.

 

Tematikus bemutatók és koncertek

 

 hirdetes_810x300  

„A városfalak megnyitása után az érdeklődők ismét megtekinthetik annak a tíz magyar királynak, egy királynénak és hét megkoronázott királyi feleségnek a portréjából nyíló kiállítást, akiket 1563 és 1830 között koronáztak meg Pozsonyban“

 

– tájékoztatott Maroš Plitko a Bratislava Tourist Boardtól.

 

A városfalak naponta 10.00 órától 20.00 óráig tartanak nyitva. A belépés a Rudnay tér, a Prépost utca (Prepoštská), a Zsidó utca (Židovská) és a Káptalan utca (Kapitulská) felől lehetséges.

 

A Pozsonyi Koronázási Ünnepségek keretén belül az érdeklődők péntektől vasárnapig koronázással kapcsolatos tematikus bemutatókon vehetnek részt szlovák, magyar, angol és német nyelven.

 

A bemutatók útvonalai a magyar királyok és feleségeik koronázási ceremóniáinak legjelentősebb pontjain visznek keresztül.

 

Augusztus 15-én, szombaton 15.00 órától Pozsony történelmi központjának utcácskáin egy 40 perces menetet tartanak, amellyel a vasárnapi koronázási ünnepségre próbálják meginvitálni a látogatókat. A szombati menetet kardvívó bemutatókkal és a kiválasztott nézők megkoronázásával fogják színesebbé tenni.

 

Koronázási menete II. Mátyás tiszteletére

 

A rendezvény csúcspontját a vasárnapi koronázási ünnepség képezi majd, amely 14.00 órakor kezdődik. A menet a pozsonyi vártól indul és a következő útvonalon halad tovább: Védcölöp utca/Palisády– Vár út/Zámocká – Kapucinus utca/Kapucínska, Mihály utca/Michalská, Ventur/Ventúrska, Úri utca/Panská, Halászkapu/Rybárska brána, egészen a Fő térig/Hlavné námestie.

 

A koronázási ékszerek 16.00 órától lesznek kiállítva a Szent Mihály-torony fotó-videó pontjában.

 

Az idei Pozsonyi Koronázási Ünnepséget II. Mátyás király tiszteletére rendezik meg.

 

A részletes program elérhető itt.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!