Évadnyitó sajtótájékoztatót tartott Komáromban augusztus 17-én a Jókai Színház vezetősége a Vasmacska Stúdiószínpadon. Témai között szerepeltek a 68. évad előadásai, a színház jelenlegi gazdasági helyzete, valamint a 2020/21-es évad többrétű tevékenysége.

 

A sajtótájékoztatót Varga Emese művészeti vezető nyitotta meg, üdvözölve a jelenlévőket. Röviden utalt a vírusos helyzetre, mely befolyásolhatja az évad műsortervét. A programot a későbbiekben részleteiben kifejtette, de elsőként átadta a szót az intézmény vezetőjének.

 

Gál Tamás, a Jókai Színház igazgatója sikertörténetként élte meg, hogy júniusi előadásaikkal legalább részben kárpótolták színházbérlettel rendelkező közönségüket, mindemellett nyilvánvalónak tartja, hogy rengeteg pótlás vár még rájuk. A sajtót határozottan kritikára buzdította, akár negatív kritikára is, hiszen ezekből mindig hasznos információkat lehet leszűrni. Örömmel adta hírül azt is, hogy az utóbbi időszakban megnőtt a szponzorok, támogatók száma, ami enyhíthet a színház anyagi helyzetén.

 

 hirdetes_810x300  

A színigazgatótól ismét Varga Emese vette át a szót, tömören ismertetve az évad programját, melyben a júniusban közzétett műsor szerint annyi a változás, hogy a Kassai Thália Színház helyett a Soproni Petőfi Sándor Színház vendégelőadását láthatja a nagyérdemű. A kassaiak előadására is sor kerül, de az ifjúsági program keretében.

 

 

Szeptemberben mutatják be a tavaszról elmaradt  Szeretkezz, ne háborúzz! című darabot Hargitai Iván rendezésében, majd novemberben Tadeusz Slobodzianek  A mi osztályunk című műve kerül színre, Czajlik József rendezésében.

 

Februárban egy zenés népszínművet láthatunk,  A vén bakancsos és  fia a huszár címmel, Eperjes Károly rendezésében, tavasszal pedig egy olasz drámaíró művét, a Hat szerep szerzőt keres Michal Vajdička rendezésében.

 

Az ifjúsági előadásokról Garajszki Margit dramaturg szólt. Kiemelte, hogy rendszeres konzultációkra törekszenek a pedagógusokkal, hiszen ők látják leginkább, hogy a tananyaggal összhangban mire is van leginkább szükség a nevelési célok elérése érdekében. A pedagógusoknak online segédanyaggal is készülnek, amit esetleg nehezített körülmények között is fel tudnak használni.

 

A most indult ifjúsági program a SVUNG nevet kapta. A legelső, ifjúság számára előkészített műsor Matusek Attila rendezésében Shakespeare Hamletje. Megemlítette még, nyílt olvasópróbákat és közönségtalálkozót is terveznek, hogy a kívülálló lássa, milyen folyamatokon megy át egy darab, amíg az végre színre kerül.

 

Banai Tóth Pál gazdasági igazgató tömören felvázolta a színház működését biztosító anyagi támogatásokat, melyek négy forrásból erednek: Nyitra megye fenntartói támogatása, mely tulajdonképpen a színház épületének működtetését szolgálja, további forrás a jegybevételek, a szponzorok és támogatók által befolyt összeg, valamint a pályázati források, melyek elnyerése mindig bizonytalan.

 

Megerősítette azonban a jó hírt, hogy a vezetőségváltás után nőtt a színház támogatóinak száma. Utalva a vírushelyzet nehezítő körülményire, hozzátette, hogy a négy pillérből ha valamelyik forrás elapad, a szükséges időig a másik háromból a kiesést biztosítani tudják. Ismételte, jó hír, hogy a jegyvásárlás, és a támogatási kedv nem esett vissza, remélhetőleg a bérletvásárlás is meghozza a szükséges bevételt.

 

 

Matusek Attila a Vasmacska Stúdiószínpad vezetője kifejtette, szeretnének megszabadulni minden dogmától. A stúdiószínpad csupa fiatal, egyetemi hallgatóval dolgozik, és már holnap elkezdődnek a Hamlet próbái. Felhívta a figyelmet, hogy a darabbal kapcsolatosan felejtsünk el mindent, amit Hamletről tudunk, mert az előadás Hamlet ifjúságáról, lázadásáról, gondjairól szól.

 

Matusek Attila rövid, izgalmas bemutatkozását Gál Tamás színigazgató is kiegészítette, hogy a fiatal rendező az egyetemi hallgatók produkciójával bizonyára meg tudja nyerni a mai ifjúságot, hiszen minden esély adott rá, hogy megtalálják a közös hangot.

 

A színigazgatótól megtudhattuk azt is, hogy a Vasmacska Stúdiószínpad a Hamlet bemutatásakor felveszi Benkő Géza színművész nevét, aki tragikus hirtelenséggel hunyt el.

 

Itt került szóba, hogy a szintén fiatalon távozott egykori színházigazgatóról, Holocsy Istvánról a legújabb bérletüket nevezik el. Az egykori színigazgatót a jelenlegi vezető a színház legemberségesebb igazgatójának nevezte, és fiúi tisztelettel emlékezett rá vissza.  

 

A színház személyi változásait illetően örömteli hír, hogy visszatér Komáromba Molnár Xénia, és az említett Matusek Attila mellett még Kiss Szilviával gazdagodik a társulat. A Jókai Színház művészeti vezetője Varga Emese, műszaki igazgatója pedig Görözdi Szilárd lesz.

 

A Komáromi Jókai Színházban az új, Holocsy István nevét viselő bérlettel már hatféle bérlet váltható, ezek népszerűsítésére augusztus 28-án, 18.00 órától a Klapka téren „bérletek éjszakája” elnevezéssel műsoros estet tartanak, melyhez egy jó hangulatú utcabál is ígérkezik, a Zseb együttes közreműködésével. A színházrajongóknak mindenképp érdemes ezen az estén kilátogatni Komárom főterére, a jó szórakozás itt díjmentesen garantált.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!