Nyitókép: Gál Tamás, Kiss Szilvia és a Kor-Zár (Körkép.sk)

 

Óriási sikert aratott Komárom főterének szabadtéri színpadán a Bérletek éjszakája elnevezésű kulturális est, mely a Jókai Színház, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ, valamint a dél-komáromi Monostori Erőd szervezésében jött létre. Az érdeklődő közönség megtöltötte a Klapka-tér minden zegét-zugát.

 

Az est nem titkolt célja a kulturális intézmények programjainak népszerűsítése volt. Csalogatóként a professzionális művészek, valamint az amatőr művészeti csoportok előadásaik íze-javát hozták a Klapka-térre, mely által a nagyérdemű megtapasztalhatta, nem feleslegesen kidobott pénz, ha bérletvásárlással, vagy alkalmi jegyvásárlással a hazai kultúrát támogatja, hiszen a kultúra otthonaiban minőségi időt tölthet el.

 

A közönség a városháza előtt

 

 hirdetes_300x300  

A rendezvény fővédnökei Komárom északi valamint déli részének polgármesterei, Keszegh Béla és Molnár Attila voltak.

 

Az ünnepségen részt vett Csenger Tibor, Nyitra megye vezetőségének alelnöke is, aki rövid köszöntőjében méltatta e kezdeményezést, és támogatásáról biztosította a kulturális intézményeket, különös tekintettel a rendhagyó évad nehézségeire.

 

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke

 

A tartalmas műsoros estről csupán a teljesség igénye nélkül szólhatunk, hiszen több órán át tartott, annak gazdagsága, sokszínűsége egészen az éjszakai órákba nyúlt.

 

A színpadi produkciókban a zenés darabok részletei, betétdalai domináltak, de színi jelenetek, tartalmas, igényes versek, és humoros hangvételű kulisszatitkok is gazdagították a műsort.

 

Szeretkezz, ne háborúzz

 

A Jókai Színház műsora Tóth Árpád vidám hangulatú Prológjával indult, majd pedig a rövidesen bemutatásra kerülő Szeretkezz, ne háborúzz darabból láthattunk szintén vidám, zenés jelenetet, melyben az erotika és a békevágy egyaránt jelen volt.

 

Erős, és magával ragadó témával mutatkozott be a színi növendékeket is foglalkoztató Vasmacska (rövidesen Benkő Géza) Stúdiószínpad Matusek Attila rendezésében, aki bár Shekespeare Hamletjét dolgozta fel, de most a mai kor köz-tapasztalata vastagon visszaköszönt a színpadról.

 

Matusek Attila a Stúdiószínpaddal

 

„Hát kedves fiam, édes lányom, véssétek be jól
E szép országban pusztít más is, nemcsak az alkohol
Jönnek majd és hirdetik, hogy milyen nagy magyarok
De tudjátok, hogy ezek bizony mindig ugyanazok
Édesapám, te megmondtad: ezek ugyanazok.”
(Bródy János: Ezek ugyanazok)

 

Az elgondoltató szövegű dallal berobbanó fiatal titánokhoz hasonlóan hatalmas sikert aratott a könnyedebb műfajhoz sorolható Hegedűs a háztetőn című musical örökzöld betétdala, Bernáth Tamás előadásában, aki a színpadot elhagyva a közönség soraiban folytatta produkcióját, s akivel szinte azonnal – gondolatban és érzelmekben – a Ha én gazdag lennék álmodozás enyhe mámorában egyesült az egész közeg.

 

Bernáth Tamás a közönség soraiban

 

„… Dolgom, gondom másokra hagyom,
Jaj, ha egyszer meggazdagodom …

 

Egyezzünk meg, Istenem, uram.
Osztozzunk meg azon, ami van.
Száz dicsőség néked odafenn.
Nekem egy kis pénzt itt lenn.” 

 

Magas művészi szintet ütött meg a két Holocsy nővér, Katalin és Krisztina egymást követő előadása, a Lusta lány című Hernádi-dallal, valamint a mindenkori sanzon-királynő, Edith Piaf mély érzelmi húrokat pendítő Padam-jával.

 

Holocsy Krisztina
Holocsy Katalin

 

Komárom közönsége nagy örömmel üdvözölte a hazai színpadon Szvrcsek Anitát, aki Seress Rezső Szomorú vasárnapját adta elő. ( A zeneszerző egy ideig Komáromban élt, a hetes lakótelepen utca is viseli nevét.)

 

Szvrcsek Anita, a zongoránál Andrássy Zsuzsanna

 

Gál Tamás, Kiss Szilvia, valamint a Kor-Zár együttes a Rege a tűzről és jácintról című zenés-verses műsorát mutatta be. Az előadás Nagy László csodálatos költeményére épült, mely tulajdonképpen az apához és az anyához fűződő örök kötődést szimbolizálja.

 

Jókai Színház-bérletárusítás

 

A Jókai Színház többszereplős záró-számában az örökéletű Padlás-ból hallhattunk részleteket, mely minden bizonnyal a végtelen időkig megtartja népszerűségét.

 

„Ég és föld között itt áll a padlás
értsd meg amikor jelt adunk
lásd a kikötőt, itt vagyunk
várjuk, hogy ránk találj.” 

 

A felsoroltakon kívül számos egyéb nagysikerű darab gazdagította az estét, melynek színvonala nem maradt el az előzőektől. És ugyanez vonatkozik a Dél-Komáromból érkezett előadók műsorára, valamint az Egressy Béni Városi Művelődési Központ csoportjainak előadására is. A közönség minden bizonnyal a szívébe zárta a Komárom Táncegyüttes lelkes és nagyon tehetséges fiatal néptáncosait.

 

Egressy Bény VMK standja

 

A Bérletek éjszakájához kapcsolódva Komárom belvárosa nagyméretű utcai kiállító-térré változott, amely a település történelmét, valamint a kulturális intézmények programjait, műsortervét mutatta be. A színház standjánál lehetőség kínálkozott, hogy az érdeklődők megválthassák a 2020/21-es évadra szóló bérletüket. A felhozatalból ítélve a kimagasló tehetséggel megáldott művészek nagyszerű darabokkal várják a nézőtér soraiba a nagyérdeműt.

 

A Bérletek éjszakája egy kiválóan szervezett, szívvel, lélekkel és tehetséggel előkészített műsor volt, melynek hagyományteremtő szándéka szilárd alapokat kapott.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.