Mottó:

„Legszebb város Batyi

Azazhogy Szombatyi,

Teljes nevén Rimaszombatyi.”

(operett részlet)

 

 hirdetes_300x300  

Hangácsi István festőművész. Azok közé tartozik, akik egész életükben dolgoztak, nem hagyták magukat ellankadni egy pillanatra sem. Persze mondhatnánk, hogy ez is olyan, mint az életben bármi más, ha dolgozunk, kínlódunk, égetjük a kezünket, akkor van eredmény. Csakhogy ez más. Ez művészet, itt még egy nagyon fontos tényező van jelen. Ez pedig a múzsa. Tehetséget az ember kapja a születésénél, vagy megtanulja, de a múzsa, az más.

 

Az vagy jön, vagy nem jön.

 

A pillanat öröme
Apuka
Tárlatnyitó, közönség

 

Hangácsi Istvánnak jött a múzsa. Bizonyság erre a sok látogató, akik megtisztelték jelenlétükkel a tárlatot, amely a hatvan éves művész életművét hivatott bemutatni Rimaszombatban a kultúrházban

 

„Festeni még gyerekfejjel kezdtem el, apám ecsetvonásai fogtak meg. Aztán egész életemben  próbálkoztam, tanulgattam a festést. Sok örömet leltem benne, persze bosszankodást is. Amikor látunk egy kész alkotást, látni kell mögötte azt is, hányszor bizonytalanodik el az ember, hányszor vakarja le a csaknem kész réteget a vászonról és kezdi a festést újról. Aztán vagy megnyugszik a lélek, vagy nem.” – mondta bevezetőjében a festőművész, majd hozzátette:

 

„Szeretném megköszönni mindazoknak, akik segitettek, hogy önálló kiállitást nyithattam itt Rimaszombatban, főleg szeretném megköszönni a feleségemnek az áldozatkész segítségét.”

 

A Körkép két festőművész-kollégát kérdezett meg, hogy mi a véleményük a tárlatról?

 

Görbe tükör a Fő téren

 

Borbás Barna a Körképnek:

 

„Rimaszombatban tizenegy tagja van a festőklubunknak, ebből hét tag aktív. István kezdetektől a legaktívabbak közé tartozott. Amit tapasztaltam, hogy borzasztó nagy mértékű fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, úgy gondolom, hogy minden téren. Örülök, hogy köztünk van.”

 

Habán Szilvia a Körképnek:

 

„Magyarországon, Ceredben is van egy festő közösségünk, aminek István is tagja. A közösség vezetője Cene Gál István, akitől nagyon sokat tanulunk. Habár kapcsolatunkat most megszakította a járvány, de azért nagyon jónak mondanám. Hogy értékelem a mostani akciót? Megmondom őszintén, számítottam rá, hogy sokan lesznek, de ennyi látogatóra nem számítottam. Úgy hiszem, hogy ez annak az eredménye, hogy Rimaszombat tud a festő-csoportjáról, és persze annak is, hogy István egy népszerű ember.”

 

Páko Marika és a Viharvirág megzenésített verseket adtak elő és a közönséggel együtt elénekelték a büszke rimaszombatiak nótáját, a Legszebb város Batyi-t.

 

 

Az ízlésesen elrendezett tárlatot október 14-ig látogathatják az érdeklődők. Kurátor: Cene Gál István.

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.