Nyitókép: newjsag.hu

 

Szeptember 22-én a Komáromi Jókai Színház stúdiószínpadán egy új generáció hallatta hangját, akik William Shakespeare legtitokzatosabb művét, a Hamletet vitték színre. Az előadásban a pozsonyi  Színház és Filmművészeti Egyetem ifjú növendékei kaptak szerepet. A rendező, Matusek Attila szintén a legifjabb nemzedéket képviseli, az általa feldolgozott darab egy sajátos olvasata az eredeti Hamletnek. Az örökérvényű történetből jelen esetben a fiatal értelmiségi dilemmái kerülnek a fókuszba, ez, a gondolkozásra késztető tűnődés kap legerősebb megvilágítást.

 

 

A Hamlet-bemutatót megelőzően a színház stúdióterének névadó ünnepségére került sor. A stúdiószínházi pódiumművészet műfajának egyik legkiválóbb hazai képviselője, a tragikus hirtelenséggel, fiatalon elhunyt Benkő Géza volt, így a színház új vezetősége úgy döntött, hogy emléke előtt tisztelegve, róla nevezik el a stúdiószínpadot.

  hirdetes_300x300   

 

Az ünnepi műsor a színház előtti téren egy rövid zenei koncerttel kezdődött, majd pedig az épület előterében folytatódott, ahol Garajszki Margit köszöntötte az egybegyűlteket.

 

Garajszki Margit

 

Benkő Géza művésztársai közül elsőként Derzsi Györgyöt hallhattuk, aki az elhunyt színész Meddő dal című versét adta elő, saját megzenésítésével. Culka Ottó szintén Benkő Géza irodalmi alkotásai közül választott, mégpedig az Apokrif című prózai művel emlékezett, mely egy jelentős szeletet engedett látni az eltávozott lelkivilágából.

 

Ünnepi beszédet mondott Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, aki őszinte, természetes szavakkal emlékezett Benkő Gézára, utalva a követendő szellemi irányra, melyet a művész határozott meg.

 

A névadó ünnepségen Szkukálek Lajos Benkő Gézáról készült festményét a művész özvegye, Benkő Annamária, valamint a színházigazgató, Gál Tamás leplezte le, közreműködött Lakatos Róbert brácsaművész.

 

Benkő Annamária és Gál Tamás

 

Tóth Attila „keresztapaként” külföldi tartózkodása miatt, egy megható videó-üzenettel szólt az eltávozott művészhez, s ezzel együtt, felidézve annak emlékét, az egybegyűlt közönséghez.

 

Tóth Attila

Az ünnepség záró részében ismét Derzsi Györgyöt hallhattuk, majd pedig a Benkő Géza életútját bemutató rövidfilmet követően, elkezdődött a nevét viselő stúdiószínpad első bemutatója, William Shakespeare Hamletjével.

 

Derzsi György

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!