Nyitókép: Antonio Calanni

 

Egy átlagos, havi 1 500 euróval rendelkező szlovákiai család az elmúlt évben havonta 150 eurót költött a kultúrára. Az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) aktuális adatai szerint Szlovákiában tavaly 9,8%-on volt a kultúrára és a szabadidős tevékenységre költött összeg. Szlovákia azon kevés európai országok közé tartozik, ahol 2007-től folyamatosan növekszik a kultúrára szánt kiadás.

 

Az EU-s országokban 2007-től folyamatosan csökken a háztartások kultúrára és a szabadidőre fordított kiadása. Az európaiak tavaly erre a célra 710 milliárd eurót költöttek. Ez egy lakosnak egy évre 1 400 euróra jön ki.

 

 hirdetes_400x285  

A kultúrára a legtöbb pénzt a dánok költik, mégpedig a havi kiadásaik 12%-át.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy Szlovákiában a 16 és 24 év közötti fiatalok harmada pénzügyi okok miatt nem engedheti meg magának a kulturális- és sportaktivitásokat.

 

Szlovákiában tavaly a kulturális iparágban dolgozók harmada egyéni vállalkozó volt. Ezt azt jelenti, hogy a bevételeik rendszertelenek, így ezt a kiesést a koronaválság ideje alatt nem tudják befedni.

 

Az EU-s országokkal összehasonlítva 2019-ben lakhatásra, az élelmiszerre és az alkoholmentes italokra szánt kiadás Szlovákiában volt az egyik legmagasabb.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!