Nyitókép: pravda.sk

 

Pénteken 850 ezer euróért árverezték el Prágában Szent Vencel arany 5 dukátját 1937-ből. Csehországban az eddigi legdrágábban elárverezett pénzérme Szent Vencel arany 10 dukátja volt szintén 1937-ből, ami 2017-ben 550 ezer euróért kelt el.

 

A rendkívüli pénzérméért óriási volt a gyűjtők érdeklődése, hiszen ebből az érméből mindössze négy darab készült, és eddig még sosem bocsátották árverésre. Az érme kikiáltási ára 300 ezer euró volt.

 

 hirdetes_810x300  

Pavel Kroužek, az árverést szervező Antium Aurum társtulajdonosa és ügyvezetője az aukció kezdete előtt úgy vélte, hogy az érme hasonló áron fog elkelni, mint a 2017-ben elárverezett arany 10 dukát.

 

Az árverés szervezői egy magántulajdonban lévő külföldi gyűjteményből szerezték meg az érmét, ám a tulajdonos anonimitásban szeretett volna maradni.

 

 „1937-ben minden bizonnyal csak magánkereslet volt az ilyen pénzérmék iránt, ezért vertek belőlük ilyen keveset. Külföldre minden bizonnyal a második világháború előtt került, de pontosan nem tudom, mivel a tulajdonosok nem árulták el“

 

– mondta Kroužek.

 

A pénzérme egyediségéről árulkodik az is, hogy hiányzik a Cseh Nemzeti Bank állami gyűjteményéből.

 

 „Ez egy specifikus csehszlovák dolog, ezért minden bizonnyal valamelyik helyi mecénás vagy gyűjtő veszi meg és helyezi el a saját gyűjteményében. Mindegyik csehszlovákiai gyűjteményben ez az egyetlen pénzérme, ami hiányzik“

 

– jegyezte meg az árverés előtt Kroužek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!