Október 6. feketebetűs emlékünnep az összmagyarság történelmében. Ezen a napon a Kárpát-medence számos magyarlakta településén kigyulladtak az emlékezés lángjai.

 

Bár a koronavírus miatti korlátozó intézkedések nem tették lehetővé a tömegrendezvények hivatalos megtartását, Komárom polgárai nem feledkeztek meg e szomorú, mégis felemelő gyásznapról.

 

A késő délutáni órákban Klapka György tábornok szobrához egymást váltva érkeztek a legjelentősebb társadalmi- és civil szervezetek képviselői, hogy néma főhajtással tisztelegjenek az aradi vértanúk emléke előtt.

 

 hirdetes_810x300  

 

Klapka György tábornok főtéri szobránál, valamint az Anglia parkban, a Vértanúk Emlékoszlopa előtt Komárom Város, a Csemadok Városi Alapszervezete, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület, a Múzeumbarátok Köre, valamint a Révkomáromi Szekeresgazdák frissen elhelyezett koszorúi jelzik az utókor méltó emlékezését.

 

A szervezetek képviselőin kívül magánszemélyek kisebb csoportjai is megjelentek az emlékhelyeken, és néma főhajtással, valamint mécsesgyújtással tisztelegtek a magyar szabadságharc mártírjainak napjainkban is példamutató emléke előtt.

 

 

Bár tömeg nem gyűlhetett össze Komárom főterén, a magyar anyanyelvű nevelési intézmények október 6-án az aradi tizenhármak tragédiájára fókuszáltak, akiket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után az abban játszott szerepük miatt kegyetlenül kivégeztek. A tizenhárom magyar honvédtiszt mellett ezen a napon végezték ki Pesten az első alkotmányos magyar miniszterelnököt, Gróf Batthyány Lajost is. Ők voltak azok, akik életüket és vérüket adták a magyar nép szabadságáért, mely nemzetünk emlékezetéből kitörölhetetlen.

 

Ennek tudatában, ezeréves, kemény megpróbáltatásokkal tűzdelt történelmünk feladatot ró korunk emberére is: tudjunk, akarjuk, merjünk magyarok és szabadok maradni!

 

Őszi napnak mosolygása,
Őszi rózsa hervadása,
Őszi szélnek bús keserve
Egy-egy könny a szentelt helyre,
Hol megváltott – hősi áron –
Becsületet, dicsőséget
Az aradi tizenhárom.

 

Az aradi Golgotára
Ráragyog a nap sugára,
Oda hull az őszi rózsa,
Hulló levél búcsucsókja;
Bánat sír a száraz ágon,
Ott alussza csendes álmát
Az aradi tizenhárom.

 

Őszi napnak csendes fénye,
Tűzz reá a fényes égre,
Bús szivünknek enyhe fényed
Adjon nyugvást, békességet;
Sugáridon szellem járjon
S keressen fel küzdelminkben
Az aradi tizenhárom.

( Ady Endre: Október 6.)

 

További képek:

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.