Salamon
  • HUF: 365.27
  • USD: 1.19
  • 11 °C
  • 14 °C
Kultúra

Igazi hősök rendkívüli hőstetteit díjazta a brit uralkodó

A kitüntetettek 72 százaléka helyi közösségében végzett munkájáért veheti át az uralkodó által adományozott címet.

Nyitókép: Getty Images

 

A nagy-britanniai koronavírus-járvány elleni küzdelem hősei szerepelnek jelentős számban a brit uralkodó születésnapja alkalmából összeállított, ezúttal rendhagyó módon több hónappal elhalasztott kitüntetési listán.

 

Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi „hivatalos” születésnapján, majd újév előestéjén. A szombat hajnalban közzétett listára 1495-en kerültek fel. A kitüntetettek 72 százaléka helyi közösségében végzett munkájáért veheti át az uralkodó által adományozott címet.

 

Magas elismerésben részesült mások mellett Marcus Rashford, az angol labdarúgó-válogatott és a Manchester United 22 éves csatára, aki a rászoruló gyermekek megsegítéséért indított kampányával érdemelte ki a kitüntetést.

 

A brit kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt tavaszi iskolabezárások idején ingyen étkeztetésre jogosító utalványokat juttatott a rossz anyagi helyzetük miatt rászoruló családok iskoláskorú gyermekeinek, de ezt a juttatást a gyerekek az eredeti terv alapján csak a tanév végéig kapták volna. Rashford azonban kampányával elérte, hogy 1,3 millió, szegény családban élő angliai diák a nyári szünet idején is részesülhetett ingyen étkeztetésben.

 

Az élvonalbeli labdarúgónak a hátrányos helyzetű gyerekek érdekében kifejtett munkásságáért II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom rendjének tagja (Member of the Order of the British Empire, MBE) címet adományozta.

 

Az idei uralkodói elismerések ugyancsak rendhagyó mozzanata volt, hogy a királynő Boris Johnson miniszterelnök személyes felterjesztésére soron kívül, még a születésnapi kitüntetési lista ismertetése előtt a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelte Tom Moore-t, a brit hadsereg százéves veteránját, aki tavasszal csaknem 33 millió fontot gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára a koronavírus-járvány elleni küzdelem segítésére.

 

Kiemelt kitüntetésben részesült Sir David Attenborough, az átütő sikerű természetfilm-sorozatairól is ismert világhírű brit természettudós. Sir Davidnek már 1985-ben lovagi címet adományozott az uralkodó, ám most átveheti a Lovagi Nagykeresztet is.

 

A színészvilág képviseletében ugyancsak lovagi rangban részesül David Suchet, aki Agatha Christie mesterdetektívje, Hercule Poirot filmbeli megszemélyesítőjeként tett szert világhírnévre.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket