Nyitókép: kozepsuli.hu

 

A koronavírus járvány miatt elmarad a karácsonyi vásár Budapesten. Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, a Vörösmarty téri vásár kézműves termékeit idén csak online lehet megvásárolni.

 

A karácsonyra készül műhelyében Kaszap Ákos. Nyolc éve veszt részt a budapesti karácsonyi vásáron, ahol a kerámiatermékeit ilyenkor szokták vinni a leginkább. Idén azonban nem lesz bódéja a Vörösmarty téren. Ahogy a többi kézműves manufaktúrának sem.

 

„A mi munkáinknak alapvető természete az, hogy a vásárlók szeretik megfogni, megnézni, igazából a lényegét akkor tudod leginkább megérezni”

 

  hirdetes_300x300   

– mesélte Kaszap.

 

A kermaikus mester családjával az online boltjukat fejleszti. Bár ez egy egészen más piac, így nem tud találkozni a vásárlóval, nem tudja elmesélni, mi hogyan készült – ami a kézműves manufaktúrák egyik fő különlegessége.

 

A karácsonyi vásár kulcsfontosságú a kézművesek életében. Ákos fél éve készíti az ünnepre szánt termékeit, de idén máris óriási bevételkieséssel számol.

 

„Nekünk az egész éves költségvetésünkben biztos, hogy egy 70–80 százalékos mínuszt jelent, ugyanakkor a költségünk is kevesebb, azt meg kell azért említenem, mert nyilván kevesebbet gyártunk.”

 

Hogy segítsék a manufaktúrákat a vásár szervezői egy weblapot hoztak létre, ahol a kuratórium által kiválasztott valódi kézműves műhelyek termékeit lehet megvásárolni.

 

„A városnak az egész turizmus kiesése óriási kiesést okoz az, illetve, hogy a karácsonyi vásárt nem tudjuk megtartani. Itt azonban mi nem magunkra, hanem az árusokra gondoltunk, akiknek szintén. Hiszen ők, ha belegondolunk, akkor tulajdonképpen tavaly karácsony óta nem találtak olyan helyszínt, ahol érdemben tudták volna árusítani ezeket a dolgokat”

 

– mondta Faix Csaba, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!