Nyitókép: Körkép.sk

 

A komáromi Duna Menti Múzeumban színvonalas képzőművészeti kiállítás nyílott november végén, Duna menti Anzix címmel, mely a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesületének legfrissebb műveit mutatja be.

 

Az ünnepi megnyitón Csütörtöky József múzeumigazgató üdvözölte a jelenlévőket, és Gaál Ida művészettörténész, a tárlat kurátora ismertette az új alkotásokat. Mellettük Lakatos Róbert brácsaművész varázsolta hangulatossá a tárlatnyitó pillanatait, ám mindezt sajnos a vírushelyzet miatt csupán kisszámú közönség élvezhette.

 

Csémy Olivér – Homage a Leonardo

 

 hirdetes_810x300  
Csémy Szőke Éva – Hej tulipán, tulipán

 

Tény és való, hogy a szigorú korlátozások idején nincs módunkban kiállító termeket látogatni, viszont a tárlat február 26-ig megtekinthető, így adott remény, hogy addig még sokan betérnek a múzeumba, hogy gyönyörködhessenek hazai mestereink legfrissebb remekműveiben. A kiállítók között egyaránt megtalálhatóak a jelenkor magas-szintű elismerést kivívott nevei, de kezdő amatőrök sikeres képeire is rácsodálkozhatunk. A képzőművészeti alkotások közé vegyülve Gáspár Péter, jeles szobrászművészünk grafikai tervezeten mutatja be IV. Béla király készülő szobrát, mely Léva városát díszíti majd.

 

Gáspár Péter – IV. Béla király

 

A kiállításon a következő alkotóművészek remekeit szemlélhetjük meg: A. Bak Péter, Bugyács Sándor, Csémy Olivér, Csémy Szőke Éva, Csótó László, Czafrangó Sylvia, Duncsák Attila, Fecsó Szilárd, Gáspár Péter, Godány Sándor, Golasz Tímea, Hajnovics Márta, Kopócs Tibor, Kovács Csonga Anikó, Kovács Éva, Kovács Zsuzsa, M. Kiss Márti, Nagy Judit, Molnár Rozália, Petrla Ferenc, Simon Anikó, Szilva József, Tomovics Marianna, Varga György.

 

Kopócs Tibor – ECCE HOMO – tisztelgés Munkácsy Mihály előtt

 

Molnár Rozália – Mert az Úr úgy szerette a világot

 

Simon Anikó – Őserő I. II.

 

Szilva József – Ismeretlen Van Gogh portré, I. II. III.

 

A Duna Menti Múzeum főépülete, tehát a Kultúrpalota a lockdown kivételével, hétköznapokon, 9.00 – 16.00 között várja a látogatókat.

 

Ugyanezen épület másik kiállító – termében tekinthetjük meg a Lehár Ferenc  születésének 150. évfordulójára készült kiállítást, A komáromi operettkirály  címmel, amelyről már korábbi cikkünkben szóltunk. A kiállítás Lehárhoz kapcsolódó tárgyai, elegáns korabeli viseletei, egy nagyon vonzó, nyugodt, békés világba röpítik vissza a szemlélődőt.  Ez a tárlat szintén február végéig tekinthető meg.

 

Lehár- kiállítás részlete 2.

 

Lehár- kiállítás részlete 2.

 

A komáromi Duna Menti Múzeum mindenképp megér egy látogatást!

 

Buday Mária
A fotók a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!