Elemér
  • HUF: 362.38
  • USD: 1.21
  • 2 °C
  • 12 °C
Kultúra

Szlovák filmszemlén lett fődíjas a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm – A film producerét kérdeztük

Az EduFilm nemzetközi filmfesztiválon fődíjat nyert a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm.

Nyitókép: Jelenet a filmből (mediaklikk)

 

A napokban érkezett az örömteli hír, hogy az EduFilm nemzetközi  filmfesztiválon fődíjat nyert a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm.

 

A képen a következők lehetnek: táncoló emberek
Kép forrása: Facebook (Skrabski Fruzsina)

 

A témával, azaz Pozsonyligetfaluban a 2. világháború után kivégzett több száz német, magyar és szlovák nemzetiségű polgár megrázó történetével a felvidéki magyar sajtóban elsőként, még 2015 júniusában, és azt követően is foglalkoztunk.

 

A döbbenetes és sokkoló dokumentumfilm két, máig feltáratlan, a přerovi és a Pozsony melletti Pozsonyligetfalun elkövetett tömeggyilkosság történetét tárja fel.

 

A pozsonyligetfalui emlékmű. Forrás: Körkép.sk Forrás: https://korkep.sk/cikkek/tortenelem/2016/01/17/egesz-csaladokat-irtottak-ki-ligetfaluban-a-nemzeti-emlekezet-reszeve-tennek-a-tragediat/ KÖRKÉP.SK

 

A film az 1945 tavaszán létesített és 1947-ig működő pozsonyligetfalui haláltábor, a táborban történt tömeges kivégzések, a tábor területén meggyilkolt 90 magyar levente és a morvaországi Prerovban a háború után hazatérő, nagyszámú német és magyar polgári lakos ellen végrehajtott tömegmészárlás egymással szorosan összefüggő történetét dolgozza fel.

 

Az alkotás az MTVA Magyar Média Mecenatúra programja támogatásával készült a Becsengetünk Produkció Kft. gyártásában. A filmet Géczy Dávid és Udvardy Zoltán rendezte, producere: Skrabski Fruzsina.

 

A Körkép.sk a film producerét, Skrabski Fruzsinát kérdezte.

 

Hogy került az alkotók célkeresztjébe a téma és miért döntöttetek a dokumentumfilm elkészítése mellett?

 

Udvardy Zoltán újságíróként találkozott 1997 júliusában az őt felkereső Mezey Sándorral, aki elmondta, hogy rokonát, Mezzey Istvánt a ligetfalui – így fogalmazott – haláltáborban verték agyon, ahová 1945-en elhurcolták. Az újságíró kérdéseiből adott válaszok alapján kezdett kibontakozni, mi történt a Pozsonnyal szemben fekvő községben 1945 után.

 

Mivel Udvardy a határon túli magyarsággal is sokat foglalkozott, egy idő után számos információval rendelkezett a Pozsony mellett, illetve a Prerovban történt tömeggyilkosságokról és arról, hogy Ligetfalun magyar leventék tömegét is meggyilkolták. Úgy gondolta, meg kéne vizsgálni e három szál összefüggéseit. Udvardy az újságírói munkában volt otthon, a tényfeltárásban Géczy Dávid segítette, aki gyakorlott filmesként, rendezőként, tényfeltáró dokumentumfilmek rendezőjeként látott a munkában kihívást.

 

 

A kitűzött cél tehát nem a részleteiben, sporadikusan már fel-feldolgozott, itt-ott leközölt tények újbóli elmondása volt, hanem a több helyszínen, azonos személyek által elkövetett, emberiesség elleni bűntett, genocídium összefüggéseinek, folyamatának vizsgálata, feltárása volt. E törekvés eredménye volt egyébként, hogy sikerült megszólaltatni a ligetfalui német láger történetének több túlélőjét, az elkövetett borzalmak koronatanúit is.

 

Mit kell tudni az EduFilmfestről? Kik alkotják a zsűrit, hogy zajlott maga a megmérettetés?

 

Az EduFilmFest egyedülálló filmprojekt, amelyet diákok szerveznek szintén diákok számára. 2018 szeptemberében jött létre, és kezdetben csak Szlovákiában és Csehországban került megrendezésre. 2020 szeptemberében úgy döntöttek, hogy a fesztivált Szlovákián kívüli iskolák számára is megnyitják, s az eseményt nemzetközivé teszik.

 

A filmipar szakembereiből és egyetemi hallgatókból álló csapat minden hónapban négy fő kategóriában választja ki a nyerteseket, ezek a „Legjobb Dokumentumfilm”, „Legjobb Kisjátékfilm”, és „Legjobb Animációs Film” kategóriái.

 

Népirtás Pozsonyligetfalun – Dunaszerdahelyen is bemutatják a dokumentumfilmet
Kép forrása: Becsengetünk és elfutunk Kft.

 

A díjnyertes filmeket (az eredeti jogtulajdonosok írásos jóváhagyása után) több mint húsz általános iskolában és középiskolában vetítik Franciaországban, Olaszországban, Oroszországban, Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában. A koronavírus kitörése óta azonban már nyilvános vetítéseket nem tartanak, a teljes fesztivál beköltözött az online térbe. Kérdések és válaszok esetén a Skype-on keresztül kapcsolatba lépnek a nyertes film rendezőjével vagy producerével, hogy bemutathassák a film alkotóit a hallgatóknak, és arra is ösztönzik a hallgatókat, hogy bátran tegyenek fel kérdéseket a filmekkel kapcsolatban.

 

Mit jelent ez a díj a film alkotói számára, és milyen további terveitek vannak a dokumentumfilm jövőjét illetően?

 

Rendkívül nagy elismerést és meglepetést jelent számunkra, hogy éppen Szlovákiában nyer díjat először ez a film. Arról tanúskodik, hogy az új nemzedékek képesek bátran, elfogulatlanul szembesülni a történelmi múlttal. Tehát máris elmondhatjuk, hogy nem indultunk el hiába.

 

Ráadásul annál nagyobb elismerése és annál hatásosabb, méltóbb terjesztése talán nem is lehet filmünknek, mint hogy Európa és Szlovákia-szerte is az új nemzedékek, a diákok tekinthetik meg, tanóráikon, ezt az alkotást.

 

A BS-6 Fűzfa erőd, melynek tetejéről legyilkolták az áldozatokat. Kép: Körkép.sk

 

A továbbiakat illetően pedig már nem csak tervekről beszélhetünk. Udvardy Zoltán hamarosan könyvet publikál, melyben rengeteg olyan új részlet, s a felvett interjúk által elbeszélt, számos olyan történet jut majd el az olvasóközönséghez, melyek terjedelmi okokból nem fértek bele a filmbe, mely ötven percével csak szűk, ám Géczy Dávid és Kiss Soma kitűnő operatőri munkájának köszönhetően látványos és egyben célra törő keresztmetszetét adta ennek a szerteágazó és irtózatos történetnek.

 

A filmre további sikerek várnak, most kezdtük el fesztiválokra küldeni és rögtön nyert, de épp versenyben van egy amerikai filmfesztiválon is!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket