A könyvet már sokszor eltemették, de mégis él. Amíg a digitális tartalmak elérhetőségét, – legyenek azok bármennyire is védettek – gyakorlatilag egy kattintással, gombnyomással el lehet tüntetni, addig a könyvekkel, nyomtatott sajtótermékkel ezt nem lehet ilyen egyszerűen megtenni. Hiszen azok egyes példányai sok helyre eljutottak és eljutnak, otthonokban, könyvtárakban, levéltárakban kapnak helyet.

 

A Nógrádi Könyvtár épülete a 20. század első felében

 

A történelmünk során többször voltak látványos könyvégetések, megsemmisítések, de szinte minden értékes könyvből maradt olyan példány, amely valahol, valamilyen módon megmenekült, évszázadokon keresztül megőrizve tartalmát. Arról nem is szólva, hogy a könyv értéke meredeken megemelkedett. Elég belenézni a könyvaukciók és az antikváriumok kínálatába. A könyv a digitalizált világunkban is érték maradt.

 

Talán ezért sem lehet szokatlan, hogy a könyvtárak iránt eddig volt és napjainkban is van érdeklődés. Az elmúlt évek statisztikai kimutatásai szerint a megszokott működési feltételek mellett a Nógrádi Könyvtárnak évente átlagosan 45 ezer látogatója volt.

 hirdetes_300x300  

 

A Városi Könyvtár épülete a 20. század első felében (akkor mint Astória vendéglő)

 

A könyvtárak néhány héttel ezelőtti  megnyitása óta is számos olvasó látogatta meg a könyvtárat. Február első felében több mint 1000 látogatója volt, annak ellenére, hogy a COVID rendelkezések korlátozásokat vonnak maguk után.

 

Olvasóterem

 

Korcsoportok szerint a legnagyobb érdeklődés az aktív felnőttek, a nyugdíjasok és a diákok részéről nyilvánult meg. A látogatók közel 10 százalékát a 6-15 éves gyerekek tették ki. A diákok elsősorban a tanulmányaikhoz szükséges kiadványokat, könyveket keresték, a gyermekek mesekönyveket, a többiek pedig főleg irodalmat, regényeket.

 

 

Ami a kikölcsönzött könyvek számát illeti, február első felében több mint 1700 könyvet kölcsönöztek ki, s több mint 600-at helyben néztek meg. Utóbbiak főleg olyan ismeretterjesztő kiadványok, melyek nem kölcsönözhetők.

 

Olvasásra szánt sajtótermékek

 

A Nógrádi Könyvtárnak jelenleg mintegy 3000 regisztrált olvasója van. Ez a szám február első felében 90 olvasóval bővült. Könyvállományában közel 120 ezer kötet található, melyből mintegy 22 ezer magyar nyelvű. Nem minden könyv kölcsönözhető.

 

A gyerekosztály és ismeretterjesztő osztály új bejárata

 

A könyvtár helytörténeti osztályán csaknem valamennyi, a régióval kapcsolatos kiadvány megtalálható, beleértve a régióról megjelent írások katalogizált gyűjteményt is. Ezek csak helyben olvashatók, amely lehetőség a napjainkban érvényes COVID-os rendelkezések miatt csak korlátozottan lehetőség. A könyvtár munkatársai azonban igyekeznek, hogy ilyen feltételek mellett is teljesítsék az olvasók ilyen irányú kéréseit is.

 

Közösségi/előadói terem

 

A közelmúltban megújult olvasóteremben az olvasók rendelkezésérése állnak a napi- és hetilapok, folyóiratok. Közöttük magyar nyelvűek is, például a Nők Lapja és a Prágai Tükör. A folyóiratok is kölcsönözhetőek.

 

Gyermekosztály

 

A Nógrádi Könyvtár az idén ünnepli fennállásának 170-dik évfordulóját, mely alkalomból egy képes albumot szeretne megjelentetni.

 

A Losonci Városi Könyvtár alapjait a város 1849-es felégetése után 1851-ben a Kubinyi-család, konkrétan Kubinyi Ágoston rakta le, aki saját könyvtárából 200 kötetet ajánlott fel e célra. Állománya a Vahot Imre kezdeményezésére elindított országos segélyakció, ajándékozások, egyéni adományok, tudatos vásárlások révén gyorsan gyarapodott.

 

A 19. és 20. század fordulóján már meghaladta a 20 ezer kötetet. Hasonló nagyságrendű könyvtára volt a losonci Állami Gimnáziumnak is, de míg azt csak a gimnázium tanárai és diákjai használhatták, a városi könyvtárat mindenki.

 

Pince

 

A könyvtár állományában jelentős károkat okoztak a világháborúk és az országváltások politikai értelmezései. Az aktuális hatalom egyszerűen  kidobta és megsemmisítette azokat a könyveket, melyek számára elfogadhatatlanok voltak. Mondani sem kell, hogy ennek főleg a magyar nyelvű kötetek látták a kárát.

 

 

A járási könyvtár a városi könyvtár háborúkat átélt könyvállományából jött létre 1957 novemberében, a mai épületébe 1975-ben költözött, mai megnevezését 1996-ban vette fel.

 

A Nógrádi Könyvtárban az elmúlt hónapokban jelentős fejlesztési munkálatok, átépítések zajlottak, melyek a Besztercebányai kerület támogatásával lettek kivitelezve. Megújult a szépirodalmi osztály olvasóterme. Hamarosan megnyílik a gyerekosztály, ennek részeként elkészült egy, a mozgásukban korlátozottakat is kiszolgálni tudó akadálymentesített bejárat, megújult a felújított épületrész számítógépes hálózata.

 

Restaurálták a gyerekosztály alatti a pincéket is. Az emeleti részen átépültek az irodai helyiségek,  melynek része lett egy, berendezett közösségi/előadói terem is.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.