Monumentális kötet készült el a közelmúltban a Magyar Demokrata című konzervatív hetilap műhelyében, „Összetartozunk – Magyarország 2010-2020. A felemelkedés krónikája“ címmel. A Bencsik András főszerkesztésével – és több mint húsz szerző által írt – ötszáznál több színes képpel és számtalan grafikonnal illusztrált, méretében is impozáns, közel négy kilogrammos mű Magyarország 2010 és 2020 között végbement fejlődésének tényeit és adatait ismerteti látványos és olvasmányos formában. A kötethez Orbán Viktor miniszterelnök írt előszót.

 

A 520 oldalas, hatalmas méretű kötet fontossága, jelentősége abban rejlik, hogy egyrészt a magyar valóság elmúlt tíz évének politikai, közéleti, gazdasági, kulturális, közművelődési, infrastrukturális, sport és egyéb eredményeiről szól, másrészt az emberek ebben a különös járványhelyzetben és politikai káoszban hajlamosak csak a rosszra, kizárólag az életüket kellemetlenül befolyásoló tényezőkre koncentrálni – egyébként kissé érthető módon –, elfelejtve azokat a kiváló eredményeket, melyeket Magyarország az Orbán-kormány vezetése alatt elért, s amit a határon túléi magyar közösségeknek adott.

 

A könyv ismertetője a Demokratában

 

Az impozáns kötet 2010 májusától egészen 2020. december 31-éig kronológiai sorrendben ismerteti azokat a tényeket, történéseket, fejlődési változásokat, amelyek az elmúlt egy évtizedben történtek Magyarországot, s amelyek egyike-másika hatással volt a határon túli magyar közösségek életére is. A könyv tárgyilagosan szól a történelmi folymatosság helyreállításáról, helyünkről a nagyvilágban, az államszerkezet újjáépítéséről, a nemzetegyesítési folyamatokról, válságokról és megoldásokról, az épülő Magyarország lényegi elemeiről, a nemzet fővárosának, Budapestnek a fejlődéséről, emelett a magyar vidék életének fejlesztéséről és még sok fontos komoly eredményről.

 hirdetes_810x300  

 

Egy évtized, a hátunk mögött hagyott, megpróbáltatásokkal teli évszázad legsikeresebb tíz évének krónikája ez a könyv – írják a kötet ismertetőjében. Valóban: a kötet annak tényekkel alátámasztott bizonyítéka, hogy a magyarok számára a száz év magány és a balsors korszaka véget ért, megkezdődött és javában tart az építkezés kora. Amit nekünk, magyaroknak az elmúlt tíz év alatt sikerült felépítenünk és létrehoznunk, arról ebben a kötetben tényadatok és dokumentumok tanúskodnak. Miről is? Néhány téma röviden: a nyolcszázezer új munkahelyről, a reáljövedelem ugrásszerű növekedéséről,  az adócsökkentésekről, az állami eladósodás csökkentéséről, a megépült hidakról, utakról, a műemlékek újjáépítéséről, korszerű gyárak létesítéséről, újjáépülő honvédelemről, az új alkotmányról, az egész nemzet újraegyesítéséről, az ezernyi újonnan épült és felújított templomról, új és megújult iskolákról, a művészet intézményeinek megerősödéséről és sorolhatnám.

 

„Régi igazság: a magyar ember nem dicséri a saját lovát.“

 

– kezdi a kötet előszavát Orbán Viktor miniszterelnök, majd így folytatja:

 

„Éppen ezért, ez a könyv, amely sorra veszi az elmúlt tíz év eredményeit, igencsak bátor munka. Mi, magyarok ugyanis elszoktunk attól, hogy sikeres népként tekintsünk magunkra. Amikor mégis valahol – és ma már szerencsére egyre gyakrabban és egyre több helyen – fölemlegetik az általunk elért eredményeket, akkor is legtöbbször csak szemérmesen hallgatunk, vagy a sikerek átmenetiségére hivatkozunk. Jó látni, hogy ennek a vaskos kötetnek az alkotói elég merészek voltak ahhoz, hogy nyíltan szembemenjenek ezzel a gondolkodásmóddal, hiszen ahogy a hegyen épült város, úgy ma már a magyar emberek sikere sem rejthető el.“

 

 

A kötet erénye, hogy nem az elfogultság, nem az öndícséret árad belőle, hanem tárgyilagosan tárja fel a magyarság eredmnényeit, annak érdekében, hogy objektívebben láthassuk és láttathassuk a magyarság helyzetét, sikereit és jövőjét – mindnyájunk hasznára. Ez némileg visszaadja a magyar emberek önbecsülését, ahogy Orbán Viktor is vallja a könyv előszavában: „A kötetben olvasottak összegzéseként tehát a kérdés ma úgy hangzik, hogy mi az, ami az utóbbi tíz évben megváltozott? Meggyőződésem szerint erre a kérdésre a válasz az, hogy helyreállt a magyarok önbecsülése.“

 

Tarics Péter

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.