Nyitókép: slovakia.travel

 

A hazai polgároknak csaknem a fele változtat a húsvéti szokásain, míg nagyjából az ötödük semmin sem változtat – derült ki az European National Panels meghirdetett felmérésből, amelybe Szlovákia, Csehország, Magyarország, Lengyelország és Bulgária kapcsolódott be.

 

A felmérés szerint a hazai polgárok 77%-a ünnepli a húsvétot – tájékoztatott Denisa Žídková az European National Panelsból.

 

  hirdetes_300x300   

A nők nem kedvelik a húsvéti locsolást

 

Žídková elmondása szerint a húsvéti ünnepek idején a hazai polgárok elsősorban a húsvéti díszítéssel (68%) és a rokoni látogatásokkal (65%) foglalkoznak. A tavaszi nagytakarítást a megkérdezettek 63%-a végzi el húsvétra, de ez is elsősorban a kelet-szlovákiai lakosokra érvényes. A szlovákiai háztartások szokásai közé tartozik a hagyományos húsvéti sütés (58%) és a tojásfestés is (45%).

 

A családlátogatások lehetőségével a válaszadók 62%-a él az ünnepek alatt. A hazai polgárok 57%-a kedveli az ünnepi ételeket, 43%-uk pedig a hagyományos húsvéti szokásokat is megtartja, de ez a szokás is elsősorban Kelet-Szlovákiára jellemző.

 

A locsolkodást a hazai polgárok 43%-a kedveli, viszont a nőknek több mint a fele egyáltalán nem szívleli ezt a húsvéti szokást.

 

Szlovákiában nem mendikálnak

 

A húsvéti mendikálás (koledálás) esetén a megkérdezettek 40%-a inkább hajlandó kinyitni az ajtót (40%) a mendikálóknak és megajándékozni őket, mintsem hogy saját maga énekeljen (29%).

 

„Érdekes, hogy amíg Szlovákiában és Csehországban fonott korbáccsal és vízzel locsolkodnak a fiúk, addig Lengyelországban és Magyarországon ez a hagyomány csak a locsolkodáson alapszik, Bulgáriában pedig egyáltalán nem is létezik. Náluk az a szokás, hogy az emberek összekocogtatják a tojásokat, és akinek nem törik össze, annak az év hátralévő részében szerencséje lesz“

 

– magyarázta Žídková.

 

Egyúttal arra is rámutatott, hogy a mendikálás hagyománya Bulgáriában (95%) a legkedveltebb, utána következik Lengyelország (67%), Csehország (60%), végül Szlovákia (43%) és Magyarország (42%) zárja a sort.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!