Nyitókép: TASR/AP

 

Szombaton egy nagyszabású esemény keretén belül 22 ókori egyiptomi fáraó múmiáját szállították át a kairói Egyiptomi Múzeumból az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumába, Fusztátba (Ókairó).

 

„A fáraók arany parádéja“ névre keresztelt esemény, melynek során 18 fáraó és 4 királynő szarkofágját szállították át az új múzeumba, szigorú biztonsági előírások mellett zajlott.

 

 hirdetes_810x300  

Az egyes uralkodókat időrendi sorrendben, az uralkodásuk ideje szerint szállították át, azaz elsőként Szekenenré Ta-aa fáraó, a 17. dinasztia utolsó fáraója (ur. i.e. 16. sz.) kelt útra, utolsóként pedig IX. Ramszesz (ur. i.e. 12. sz.). Mindegyik szarkofágot különálló, speciálisan kialakított, óegyiptomi stílusú gépkocsiban szállították át az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumába.

 

A 22 fáraó között ott volt II. Ramszesz, III. Amenhotep, III. Thotmesz, I. Széthi, valamint Hatsepszut királyné maradványa is. A szarkofágokat egy speciális, nitrogénnel feltöltött, kipárnázott dobozban szállították, hogy megvédjék bármiféle kórokozótól, rázkódástól. Az eseményt színes kulturális program kísérte.

 

Az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumát 2010-ben fejezték be és két évvel később szerették volna megnyitni, azonban az arab tavasszal kapcsolatos forradalmi események miatt a nyitást elhalasztották. A múzeum 2017-ben részelegesen már megnyitotta kapuit, teljes tárházával azonban vasárnaptól várja a látogatókat. A 22 fáraó múmiáját április 18-tól tekinthetik meg az érdeklődők.

 

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.