Nyitókép: retrofoto

 

A The Guardian brit hírportál számolt be arról, hogy az interneten felbukkant a Gyűrűk Ura elveszettnek hitt szovjet tévés filmváltozata. Kezdetleges, színházi hangulatot idéző díszleteivel és enyhén horrorisztikus speciális effektjeivel már most majdnem kétmilliószor kattintottak az újra előkerült két részben feltöltött produkcióra.

 

Az orosz 5TV csatorna szentpétervári levéltárában bukkantak rá az 1991-ben gyártott, mindössze egyetlen alkalommal leadott szovjet Hranyityeli című Gyűrűk Ura-feldolgozásra, amely J. R. R. Tolkien A Gyűrű Szövetsége” című regényén alapszik. Az elveszettnek hitt filmet a csatorna igazi szenzációnak nevezte, hisz a most megkerült szovjet változat a híres regénysorozat első igazi mozgóképes adaptációja.

 

A 10 évvel későbbi, Peter Jackson-féle filmtrilógia első részével összehasonlítva, az alacsony költségvetésű film egy letűnt kor letűnt darabjának hat. Gandalf leginkább egy Shakespeare korabeli figurára, mintsem varázslóra emlékeztet – a öregedő hobbitok pedig kissé hátborzongató megjelenésükkel ejtik ámulatba (?) a rajongókat.

 hirdetes_810x300  

 

A szovjet változat írója és rendezője, Natalia Szerebrjakova egyébként azt közölte az orosz média irányába, hogy készen áll a folytatásra.

 

A két részben feltöltött film első és második része a YouTube-n érhető el.

 

TheGuardian, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.