Kölcsönözzön könyvet ingyenesen. Elolvasása után hozza vissza, vagy cserélje le egy másik könyvvel“ – olvasható – sajnos csak szlovák nyelven – azon a könyvesbódén, melynek első példányát a Losonci Városi Hivatal a múlt év őszén helyezte el a B.S. Timrava Színház épülete melletti játszótéren.

 

 

Mivel a kezdeményezést kedvezően fogadták a város lakói, a Városi Hivatal újabb könyvesbódékat helyezett ki. Került egy a Városliget játszóterére, egy-egy pedig az irtványosi I-es és III-as számú lakótelepeinek játszóterére is.  A hivatal további bódék elhelyezését is tervezi.

 

 hirdetes_810x300  

 

Maga az ötlet nem teljesen új, több városban találkoztam már hasonló kezdeményezéssel. Van, ahol a losonci megoldástól nagyobb mennyiségű könyv elhelyezésére alkalmas, egykori telefonos bódékat használnak erre a célra, teszem hozzá, ott is sikeresen.

 

 

A kölcsönzés szabályai rendkívül egyszerűek. A bódé ajtaja 24 órán keresztül nyitva van. Bárki kinyithatja, kivehet vagy hozhat ide könyvet, folyóiratot, újságot. A bódék oldalán olvasható elérhetőségen javaslatokat is lehet tenni a szolgáltatás javítására.

 

 

A játszótereken, főleg kisgyermekes szülőknek vagy az őket őrző nagyszülőknek ad lehetőséget arra, hogy amíg a gyermekek, unokák játszanak, addig maguk is hasznosan töltsék el az itt eltöltött idejüket. A mellette lévő lócákon akár a helyszínen is lehet ülni és olvasgatni.

 

 

Van egy hasonló szolgáltatása a losonci Nógrádi Könyvtárnak is. A Kármán József utcáról nyíló bejárta melletti lépcsőházban található az a polc, ahová a könyvtár kihelyezi a kiselejtezett, de még jó állapotban lévő könyveit, melyet bárki ingyenesen elvihet, de akár elhozhatja ide az ajándékozásra szánt könyveit is.

 

A könyvtár gondol a fogyatékkal élő, csökkent mozgásképességű lakosokra, illetve a COVID-19 betegség miatt karanténban lévő, a könyvtárban regisztrált olvasókra is. Ők a könyvtár munkatársainál megrendelhetik az általuk kívánt könyveket, melyeket a könyvtár munkatársai azután csütörtökönként, a járványügyi rendeletek betartása mellett eljuttatnak hozzájuk. Aki nem tagja a könyvtárnak, azok az első kiszállításkor vagy a könyvtár elektronikus rendszerén keresztül regisztráltathatják magukat.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.